Menselijk speelautomaat zet hart op de juiste plek
ArrayAlzheimer Nederland verkiest confronterende aftrap nationale collecteweek
Bezoekers van de Albert Cuypmarkt waren maandag 5 november eigenhandig aan zet in het vinden van een oplossing voor dementie. Een op de vijf Nederlanders krijgt dementie, dat betekent dat iedereen in zijn omgeving er mee te maken krijgt. Reden om ruchtbaarheid aan de collecteweek te geven.
Marktbezoekers vonden gisteren, naast de gebruikelijke viskraam, een menselijk speelautomaat. De wetenschapper in de machine lijkt op het eerste gezicht levenloos. Pas bij een donatie ontwaakt de onderzoeker en vervolgt hij zijn onderzoek. Zonder geld geen onderzoek, zonder onderzoek geen oplossing voor Alzheimer, is het motto.
Nieuwsgierige gevers maken onderzoek mogelijk
Gisteren was de hamvraag op de markt eens niet wie de laagste prijs biedt. Bij wie heeft nieuwsgierigheid de overhand? Wie zet bij de aanblik van de bewegingloze onderzoeker (drs. Bart Hattink, junior onderzoeker naar dementie, VUmc) in de speelautomaat zijn geld in? Marktbezoekers toonden gisteren hun ware aard. Nieuwsgierig en gul. Na de eerste vragende blikken, trok jong en oud de portemonnee en wierp muntgeld in de gleuf van de automaat. Direct na de eerste donatie kwam de onderzoeker in de machine weer in beweging. Met het gedoneerde geld kan hij zijn onderzoek naar dementie voortzetten.
Wetenschappelijk onderzoek staat zonder geld stil
Aanleiding van de actie is de landelijke collecteweek van Alzheimer Nederland, van 5 tot en met 10 november. Zonder geld staat het wetenschappelijk onderzoek naar dementie stil. Deze redenatie lijkt simpel, maar in de praktijk werkt het anders. Vier op de tien Nederlanders, die geld doneert aan goede doelen, denkt in de toekomst minder geld te geven*. De collecteweek is een van de belangrijkste inkomstenbronnen en jaarlijks gaan circa 30.000 vrijwilligers door het hele land langs de deuren voor Alzheimer Nederland. Al meer dan 25 jaar is het de enige organisatie in Nederland die zich inzet voor mensen met dementie en hun naasten. Door financieren van onderzoek, voorlichting, ondersteuning en belangenbehartiging zijn ze er voor de patient van nu en komt de toekomst zonder dementie dichterbij.
“We kunnen dementie nu nog niet genezen. Wel is er al veel bereikt met wetenschappelijk onderzoek. Dit maakt de weg vrij voor de grootste en belangrijkste stap: het vinden van een geneesmiddel voor de ziekte,” aldus Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek Alzheimer Centrum, VUmc Amsterdam.
Zoektocht naar oplossing
Dementie is nog niet te genezen. In Nederland lijden zo’n 250.000 mensen aan dementie. Gemiddeld duurt het veertien maanden voordat de diagnose wordt gesteld. Bij jonge mensen duurt dit langer, zo worden symptomen niet herkend en ontkent de patient vaak de problemen. “De impact van de ziekte is enorm. Iemand met dementie heeft intensieve zorg nodig en raakt volledig afhankelijk van anderen. In 2040 zal het aantal patienten zijn gestegen naar ruim een half miljoen, dat betekent dat we allemaal in iemand in onze directe omgeving kennen die aan dementie lijdt. Om dit te voorkomen moeten we het tij keren,” aldus Gea Broekema directeur Alzheimer Nederland.
* Onderzoek in opdracht van adviesbureau PWC onder ruim 2200 Nederlanders, 2012.
Over dementie
Dementie is een verzamelnaam voor 55 hersenziektes, waarvan Alzheimer de meest voorkomende vorm is. In alle gevallen is de verwerking van informatie in de hersenen verstoord. De voortgang is niet te stoppen en leidt uiteindelijk tot de dood. Naast geheugenstoornissen treden (in wisselende combinaties) veranderingen op in de persoonlijkheid, de stemming en het gedrag. 1 op de 5 Nederlanders krijgt een vorm van dementie. De impact voor de betrokkenen is groot en de zorg zwaar. Nu al is meer dan 80% van de mantelzorgers overbelast.
Over Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland is al meer dan 25 jaar de enige organisatie in Nederland die zich inzet voor alle mensen met dementie en hun naaste omgeving. Dat doen ze door het financieren van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, ondersteuning en belangenbehartiging. Met 52 regionale afdelingen en 200 Alzheimer Cafes heeft Alzheimer Nederland een landelijk bereik. Alzheimer Nederland is afhankelijk van particuliere giften en heeft het CBF-keurmerk voor goede doelen. Kijk voor meer informatie op www.alzheimer-nederland.nl.
bron: APS