Reactie GGZ Nederland op regeerakkoord

Array

Bestuurlijk akkoord
GGZ Nederland is verheugd dat het nieuwe kabinet de bestuurlijke akkoorden, ook voor de ggz, wil voortzetten na 2014. Dit betekent rust in de sector en ruimte om zorg te verplaatsen van de kliniek naar de nabije omgeving van mensen en naar de eerste lijn. De kwaliteit kan verbeteren en de kostenstijging beheerst. Aangekondigd is dat de groeiruimte na 2014 verlaagd wordt ten opzichte van de huidige bestuurlijke akkoorden van 2,5% naar 2%. GGZ Nederland is van mening dat dit niet zomaar kan en wil hierover graag in overleg met de minister.

Overheveling langdurende ggz
Ook positief is het voornemen van het kabinet om ook de langdurende ggz over te hevelen van de awbz naar de zorgverzekeringwet. Dit betekent een flinke besparing op administratieve lasten en doet recht aan het feit dat ook langdurende zorg medisch specialistische zorg is. Er is nog geen besluit genomen over de maatschappelijke opvang. GGZ Nederland is van mening dat die ook naar de zorgverzekeringswet kan.

Eigen bijdrage
De nieuwe coalitie heeft tot onze verbazing opnieuw de eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz geïntroduceerd. De eigen bijdrage voor de eerste lijn wordt weliswaar verlaagd maar vervolgens voor hetzelfde bedrag voor de gehele ggz procentueel ingevoerd. Wij vinden dit onbegrijpelijk gezien de eerdere uitspraken in de campagnes van zowel VVD als PvdA waarin zij beiden aangaven een eigen bijdrage voor de ggz onacceptabel te vinden. Veel beter zou zijn om de gehele eigen bijdrage af te schaffen en te compenseren via een (beperkte) verhoging van het eigen risico dat voor iedereen geldt, en waarbij rekening wordt gehouden met het inkomen.

Jeugd-ggz
GGZ Nederland maakt zich ernstig zorgen over de voorgenomen overheveling van de jeugd-ggz naar de gemeenten. Recent zijn door onder andere de kinderombudsman – na presentatie van het rapport van de commissie Samson – en in een advies in opdracht van het ministerie van VWS dat vorige week naar de kamer is gestuurd, de risico’s hiervan helder benoemd. Beiden hebben geadviseerd de overheveling niet te doen dan wel onder strikte voorwaarden en landelijke aansturing. Het regeerakkoord rept met geen woord over de mogelijke risico’s zoals het verlies van het recht op zorg voor kinderen met een psychische stoornis, het creeren van nieuwe schotten in de financiering, gebrek aan kwaliteitstoezicht, instandhouding van de landelijke infrastructuur van gespecialiseerde voorzieningen en van opleidingen en onderzoek en het gebrek aan kennis bij ambtenaren over psychische stoornissen.

Forensische zorg
GGZ Nederland is blij dat de nieuwe regering haast maakt met de invoering van de Wet op de Forensische zorg maar heeft tegelijkertijd zorgen over het effect van levenslang toezicht op de toegang tot de zorg. GGZ Nederland wil graag snel met de staatssecretaris in gesprek om ook met hem te komen tot meerjarenafspraken. Het recente rapport van de RVZ ‘stoornis en delict’ moet daarbij vertaald worden in beleid.

Arbeidsmarkt
In het regeerakkoord wordt aangekondigd dat de overheid een nullijn wil voor de zorg en op termijn het ova-convenant wil beeindigen. GGZ Nederland staat voor goed werkgeverschap en vindt het belangrijk dat de zorg in staat is concurrerende arbeidsvoorwaarden te bieden om zo aantrekkelijk te blijven voor personeel, dat de komende jaren hard nodig is om de toenemende vraag naar zorg op te vangen.

Recente artikelen