Ontroering en erkenning tijdens uitreiking Amphia Lintjes

Array

Persoonlijke zorg aan kankerpatienten in de schijnwerpers
Ontroerend, hartverwarmend en indrukwekkend. Dat zijn de woorden die het best passen bij de tweede uitreiking van de Amphia Lintjes op zaterdag 27 oktober in het Amphia Ziekenhuis. Twintig personen ontvingen uit handen van directielid Hans Meij  een lintje omdat zij zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor een kankerpatient. Onder de lintjesdragers bevinden zich inwoners uit Bavel, Breda, Dorst, Moerdijk, Oosterhout, Raamsdonksveer en Rijen. Elk met een bijzonder en bewogen verhaal.

“Meen je echt dat mijn moeder een lintje krijgt? Wat maak je mij daar gelukkig mee”, reageert Anita (49) als ze hoort dat haar moeder is gekozen uit meer dan zeventig inzendingen. Wat het extra bijzonder maakt is dat ook Anita zelf een lintje in ontvangst mag nemen. Want zij is genomineerd door niemand minder dan haar moeder, Roosje (72), en eveneens uitgekozen door de jury. Moeder en dochter hebben samen al veel meegemaakt. “Ik heb zelf al meerdere keren borstkanker gehad, mijn man is drie jaar geleden aan longkanker overleden en Anita moest al op 26-jarige leeftijd de strijd tegen borstkanker aangaan”, vertelt Roosje geemotioneerd. “Het is echt afschuwelijk als je kind dat allemaal moet meemaken.

Desondanks is ze er altijd voor mij en staat ze klaar voor vele anderen.” En dat zijn precies de woorden die Anita ook gebruikt om haar moeder te typeren: “Ik ben zo trots op mijn kanjer van een moeder die zich zo goed staande houdt in het leven, altijd denkt aan anderen en zich al jaren vol overgave inzet voor KWF Kankerbestrijding in Breda.” Het stond voor de jury van de Amphia Lintjesregen dan ook unaniem vast dat beide dames het Amphia Lintje dubbel en dwars verdienden.

Gastvrouw Aukje van Ginneken
Actrice en presentatrice Aukje van Ginneken was gastvrouw tijdens de uitreiking en vertelt: “Ik hoefde niet lang na te denken over mijn medewerking aan deze bijzondere middag. Ik heb zelf een goede vriendin verloren aan kanker en heb dus van dichtbij meegemaakt hoe zwaar maar zeker ook bijzonder het is om te zorgen voor iemand waar je van houdt. En juist die tegenstelling zag ik ook bij alle genodigden tijdens de uitreiking. Het was echt een middag met een lach en een traan waar ik met een warm gevoel op terugkijk.”

Amphia Lintjesregen
Onder het motto ‘Kanker verdient niemand. Een lintje wel!’ organiseerde het Amphia Ziekenhuis dit jaar voor de tweede keer de Amphia Lintjesregen. Daarmee wil het ziekenhuis de aandacht vestigen op mensen die een meerwaarde hebben geleverd aan de zorg voor kankerpatienten. Goede zorg gaat immers verder dan medische hulp alleen. Het draait ook om het netwerk van mensen om de patient heen. En die hulp wil Amphia de erkenning geven die het verdient. Iedereen kon een kandidaat voor het Amphia Lintje nomineren.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen