Betere zorg voor chronisch zieken door inzet praktijkondersteuners

Array

Praktijkondersteuners in de huisartspraktijk (POH’s) begeleiden met succes chronisch zieken met diabetes, hart- en vaatziekten en COPD/astma. De toegankelijkheid van de zorg is volgens patienten verbeterd. En ze kunnen na een verwijzing sneller bij andere zorgverleners terecht.

Ruim tien jaar geleden deed de praktijkondersteuner zijn intrede in de huisartspraktijk en deze blijkt te voorzien in een behoefte, ondanks grote verschillen in opleiding, competenties en taken. In 75 procent van de huisartspraktijken werkt minimaal een praktijkondersteuner. In totaal gaat het om 1864 fte’s, dat betekent zo’n twee dagen per week per huisartspraktijk. Patienten zijn meer tevreden over de verleende zorg en over de samenwerking tussen de verschillende zorgverleners. Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) inventariseerde hoe de functie van praktijkondersteuner in de huisartsenzorg zich de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld en brengt hierover een kennisvraag uit.

Leefstijladviezen en preventie
NIVEL-afdelingshoofd professor Dinny de Bakker: “Winst is dat praktijkondersteuners veel doen aan leefstijladviezen en preventie. Dat is geen taakverlichting voor de huisarts, maar een betere zorg voor chronisch zieken. Bijvoorbeeld in 43% van de consulten met praktijkondersteuners wordt gesproken over roken, huisartsen deden dat in 2001 slechts in 3% van de gesprekken met mensen met een hoge bloeddruk. 74% van de gesprekken gaat over bewegen en sport, 73% over voeding, 31% over alcoholgebruik. Meestal is het de praktijkondersteuner die dit ter sprake brengt. Controles bij diabetes worden systematischer uitgevoerd, terwijl huisartsen daar voorheen vaak geen tijd voor hadden. Ook bij COPD, vasculair risicomanagement en geestelijke gezondheidszorg. Patienten zijn tevreden en dat is winst. Nu kost dit weliswaar extra financiele middelen voor praktijkondersteuners, maar dit is werk dat vroeger door huisartsen niet werd gedaan. De zorg wordt er beter van. En door preventie zullen we dit voor een deel weer terugverdienen.”

Chronisch zieken
Het grootste deel van de huidige praktijkondersteuners heeft een verpleegkundige achtergrond. Twintig procent heeft een achtergrond als doktersassistente met bijscholing op HBO-niveau.
Praktijkondersteuners worden nu vooral opgeleid om patienten met diabetes, astma en chronische longziekten en hart- en vaatziektes te begeleiden. In de mate waarin ze worden ingezet, bestaan aanzienlijke verschillen tussen huisartspraktijken. Alle praktijkondersteuners voeren controles van diabetes-patienten uit, maar als zij worden ingezet voor andere chronische aandoeningen zijn hun taken meer divers.

bron: Nivel

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen