Prinses Margriet opent congres Internationale Farmaceutische Federatie FIP

Array

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent donderdag 4 oktober het Centennial Congress van de internationale Farmaceutische Federatie (FIP) in RAI in Amsterdam.

FIP organiseert grootste internationale farmaciecongres in de geschiedenis
Van 3 t/m 8 oktober vormt Amsterdam het decor voor het grootste internationale farmaciecongres in de geschiedenis: het FIP Centennial Congres, georganiseerd door de International Pharmaceutical Federation (FIP) en mede gepresenteerd door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Vijfduizend apothekers komen bijeen om een actieplan op te stellen voor verantwoorder medicijngebruik wereldwijd.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) neemt meer dan 50% van alle mensen hun medicijnen niet juist in. Dat heeft een enorme impact op de gezondheid en de economie. Daarom heeft de FIP als thema voor het Centennial Congres ‘Verantwoord medicijngebruik verbeteren’ gekozen. De FIP is de wereldwijde vertegenwoordiger van apothekers en farmaceutische wetenschappers. Zij zijn de deskundigen in de maatschappij op het gebied van geneesmiddelen en de meest toegankelijke medewerkers in de gezondheidszorg.

Het thema zal op verschillende manieren aan bod komen in de context van de volksgezondheid wereldwijd. Via symposia, posterpresentaties en een uitgebreide tentoonstelling gebaseerd op het centrale thema. Ook via een ministersconferentie die georganiseerd wordt door de Nederlandse overheid en rondetafelconferenties georganiseerd door de FIP. Daarnaast worden er stappen gezet voor toekomstig gezondheidsbeleid. Ministers en belanghebbenden ontmoeten elkaar om dat te bespreken.

Aanwezigen rondetafelgesprekken
Voordat het congres begint vinden er op 2 oktober drie rondetafelconferenties plaats voor belanghebbenden (alleen op uitnodiging). Topleiders en visionairen uit de wereld van de gezondheidszorg brengen hier discussiepunten naar voren en stellen mogelijke oplossingen voor. Aanwezig zijn onder anderen dr. Ornella Barra (CEO van Pharmaceutical Wholesale Division, Alliance Boots), professor Jane Halton (secretaris van de Commonwealth Department of Health and Ageing, Australie), de heer Masafumi Nogimori (voorzitter van Astellas Pharma, waarnemend voorzitter van IFPMA) en Ab Klink (voormalig minister van Volksgezondheid). De resultaten van de rondetafelconferenties worden weer doorgespeeld naar de ministersconferentie, die op 3 oktober plaatsvindt. Deze conferentie wordt georganiseerd door het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en heeft als het thema ‘De voordelen van verantwoord gebruik van medicijnen – beleid opstellen voor een betere en kosteneffectieve gezondheidszorg’.

Beleid en praktijk
Dr. Michel Buchmann, voorzitter van de FIP: “Wij zijn verheugd dat verantwoord medicijngebruik hoog op de agenda van beleidsmakers en apothekers staat. Het is een belangrijk onderwerp, met veel ruimte voor verbetering, zowel voor landen met een hoog als een laag inkomen. Input voor de ministersconferentie komt ook van rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het IMS Institute for Healthcare Informatics, die op 2 oktober uitkomen. Deze rapporten benadrukken de urgentie van deze kwestie en de behoefte aan snelle, gezamenlijke actie. De rondetafelgesprekken en de ministersconferentie vormen een geweldige samenwerking tussen beleid en praktijk. Ik ben ervan overtuigd dat ons Centennial Congres een belangrijke stap betekent in de richting van verantwoorder medicijngebruik.”

KNMP-voorzitter Jan Smits voegt daaraan toe: “Net zoals in andere landen is in Nederland de apotheker de essentiele link in de gezondheidssector om verantwoord medicijngebruik te verzekeren. Wij vinden dat dit wereldwijd moet worden erkend.”

Onderwerpen van de rondetafelgesprekken
De volgende onderwerpen worden tijdens de rondetafelconferenties besproken: ‘Het juiste medicijn naar de juiste patient’, ‘Medicijntrouw’ en ‘De veranderende kracht van gedeelde informatie binnen gezondheidssystemen’. De FIP vindt dat deze onderwerpen de meeste kans bieden om verantwoord medicijngebruik te verbeteren en dat ze de belangrijkste gebieden zijn waar apothekers – als geneesmiddelendeskundigen – invloed op kunnen uitoefenen. Als dit verbeterd wordt heeft dat een positief effect op de wereldwijde volksgezondheid en het reduceren van de uitgaven aan gezondheidszorg. De resultaten en aanbevelingen van de rondetafelconferenties worden voor verdere discussie aan de ministersconferentie gepresenteerd.

Na de ministersconferentie op 4 oktober zal er een laatste rondetafelconferentie over ‘Innovatie’ plaatsvinden. Terwijl de eerdere rondetafelconferenties input leveren voor de daaropvolgende ministersconferentie, ligt bij de rondetafelconferentie over innovatie de focus op een langetermijnvisie voor het bieden van gezondheidszorg door alle belanghebbenden op wereldwijd niveau.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen