Erasmus MC Daniel den Hoed Dordrecht technisch gereed, nu ‘doorpakken’ voor nog betere zorg

Array

Bestuurders Elisa Carter (Erasmus MC) en John Taks (Albert Schweitzer ziekenhuis) ondertekenen het nieuwe convenant, rechts staat locatiehoofd prof. dr. Gerard van Rhoon.

Het bestralen van patienten met kanker in Dordrecht is in 2010 op kleine schaal van start gegaan, het ‘doorpakken’ begint nu. Erasmus MC Daniel den Hoed en het Albert Schweitzer ziekenhuis hebben hun samenwerkingsovereenkomst voor radiotherapie (bestraling) verlengd. Nu alle techniek in Dordrecht gereed is, verbinden de partijen zich opnieuw aan elkaar, om de patientenzorg rond het bestralen optimaal te organiseren én om patienten naar Dordrecht te trekken die nu onnodig naar Rotterdam gaan. “Het tekort aan capaciteit in de regio is opgelost dankzij de locatie Dordrecht, maar de spreiding van patienten kan nog iets beter.”

“De eerste fase van onze samenwerking omvatte de bouw en het vervolmaken van dit bestralinsgcentrum”, vertelt prof. dr. Gerard van Rhoon, hoofd van de Radiotherapie locatie Dordrecht van Erasmus MC. “Het vierde en laatste bestralingstoestel is deze zomer gereedgekomen. De Pegasus, Helios, Rhea en Luna zijn allemaal in werking. De bezetting van de toestellen neemt gestaag toe, maar er is op dit moment nog capaciteit over. We kunnen de verwachte groei de komende jaren goed opvangen.” Het doel van de vernieuwde samenwerking is enerzijds meer patienten in Dordrecht behandelen, anderzijds het nog beter op elkaar laten aansluiten van de voor- en nazorg in het Albert Schweitzer ziekenhuis en de bestralingen bij Erasmus MC.

In het eerste jaar werden in Dordrecht 200 patienten bestraald, in het tweede jaar 700, dit jaar eindigt naar verwachting rond de 1000. Elke patient ondergaat gemiddeld zeventien sessies. Long- en borstkankerpatienten vormen samen de grootste groepen, urologie en maag-darm volgen daarna. Van Rhoon: “Toen we ons hier vestigden, was de bedoeling dat alle patienten uit het verzorgingsgebied van het Albert Schweitzer ziekenhuis zich dicht bij huis zouden laten bestralen. Dat is voor 80 procent gelukt, nu de rest nog. Er is geen reden meer om niet naar Dordrecht te komen: er werken dezelfde artsen en dezelfde laboranten als in Rotterdam, met dezelfde bestralingsschema’s. Dordrecht is een volwaardige locatie met de modernste toestellen waarop vrijwel alle bestralingen mogelijk zijn.”

De locatie Dordrecht heeft zelfs één groot voordeel ten opzichte van Daniel den Hoed in Rotterdam: het is er rustiger. Patienten zijn erg positief over de locatie Dordrecht, ze geven het rapportcijfer 9 voor de ontvangst en zelfs een 9,2 voor de behandeling. De informatievoorziening scoort een 8,8.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis en Erasmus MC Daniel den Hoed zitten naast elkaar in het Gezondheidspark Dordrecht, er is zelfs een verbinding binnendoor. “Al vóór wij hier open waren, werkten onze bestralingsartsen erg goed samen met de medisch specialisten van het Albert Schweitzer ziekenhuis”, zegt Van Rhoon. “Met het groeien van de patientaantallen, groeit ook het aantal radiotherapeuten met spreekuren in Dordrecht. Toch willen we de doorstroming en de gezamenlijke besprekingen van patienten zo gestroomlijnd houden als nu. Ook willen we aanvullende zorg, zoals psychologie en dietetiek, in het traject opnemen. Doel is dat een patient alle zorg rondom de bestraling op één plek ontvangt en nauwelijks merkt dat er twee ziekenhuizen aan te pas komen. De komende periode gaan we met alle betrokken zorgverleners hard aan die kwaliteit werken.”

 

FOTO: Bestuurders Elisa Carter (Erasmus MC) en John Taks (Albert Schweitzer ziekenhuis) ondertekenen het nieuwe convenant, rechts staat locatiehoofd prof. dr. Gerard van Rhoon.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen