Buurtzorgpension slaat aan
ArrayVoor patienten die te slecht zijn voor thuis en te goed zijn voor het ziekenhuis
Het Buurtzorgpension – bedoeld voor patienten die te slecht zijn voor thuis en te goed zijn voor het ziekenhuis- slaat zo enorm aan dat dit Zeeuwse initiatief nog dit jaar een vervolg krijgt in Rotterdam, Amsterdam, Veldhoven en Kerkrade. Het eerste Buurtzorgpension (met 24 plaatsen) opende februari dit jaar deuren op de bovenste verdieping van de Victoria Kliniek in Zierikzee.
Het Buurtzorgpension onderscheidt zich door de centrale rol voor gastvrijheid en de lage overhead. In het Buurtzorgpension werken geen managers, personeelsfunctionarissen en beleidsmakers. De verpleegkundigen en verzorgenden werken als team en leveren gezamenlijk alle zorg en gastvrijheid die nodig is om een client veilig en welkom te laten voelen.
Vijf andere ziekenhuizen
Het concept blijkt zo aan te slaan dat andere ziekenhuizen in het land het voorbeeld van Zierikzee willen volgen. Nog dit jaar gaan er op vijf andere plaatsen in het land Buurtzorgpension van start, allemaal op een verdieping van een ziekenhuis, dat door beddenreductie beschikbaar komt of is gekomen. De ziekenhuizen waar het om gaat zijn: Atrium Ziekenhuis (Kerkrade), en het Maxima Medisch Centrum (Veldhoven). In Amsterdam/Rotterdam vinden momenteel gesprekken plaats met verschillende ziekenhuizen; de verwachting dat het eerste Buurtzorgpension Amsterdam januari 2013 van start zal gaan.
Dat meldt Charles Versluijs, één van de vier initiatiefnemers van Buurtzorgpension en tevens directeur van de Victoria Kliniek Zierikzee. Met de betrokken ziekenhuizen zijn intentie-overeenkomsten getekend waarin is afgesproken dat de Buurtzorgpensions nog voor het einde van dit jaar in de betreffende ziekenhuizen van start gaan. Volgens Versluijs speelt het Buurtzorgpension in op de trend dat patienten o.a. door verbeterde behandelmethoden steeds korter in een ziekenhuisbed verblijven.
Ziekenhuizen krijgen steeds meer ruimte
Terwijl de duur van een ziekenhuisopname daarmee steeds verder terugloopt en ziekenhuizen daardoor meer ruimte krijgen, zijn lang niet alle patienten in staat om het na een operatie zelfstandig thuis te redden. Verder speelt mee dat verzekeraars per behandeling een bepaald aantal dagen en vergoeding voorschrijven. Een langer verblijf in een ziekenhuisbed wordt dan meestal niet vergoed. Een verblijf in het Buurtzorgpension kan dan uitkomst bieden. Het Buurtzorgpension is ook bestemd voor mensen die op vakantie willen, maar zorg nodig hebben. Binnenkort verwelkomt het Buurtzorgpension Zierikzee al haar 500ste patient.
Opname in een Buurtzorgpension geschiedt op basis van een thuiszorgindicatie. De Victoria Kliniek Zierikzee is een verzelfstandigd onderdeel van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, dat voor 49 procent eigenaar is. De private onderneming Zeeland Care is eigenaar van de overige 51 procent.
Bron: Buurtzorgpension