Mensen met lage rugpijn hebben minder controle over de romp

Array

Mensen met lage rugpijn bewegen hun romp minder precies dan mensen zonder rugpijn. Dit komt onder andere doordat zij bewegingen slechter aanvoelen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Nienke Willigenburg.

Lage rugpijn is een veel voorkomend gezondheidsprobleem met sociaaleconomische consequenties. De jaarlijkse kosten door rugpijn, zoals fysiotherapie, medicatie, werkverzuim en arbeidsongeschiktheid, zijn ongeveer 3,5 miljard euro, dat is bijna 10 miljoen euro per dag. Helaas is het lastig om lage rugpijn te voorkomen en te behandelen, omdat vaak onduidelijk is wat de oorzaak is van de pijn.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat mensen met lage rugpijn de beweging van hun romp op een andere manier controleren dan mensen zonder rugpijn. Door haar onderzoek kreeg Willigenburg inzicht in deze veranderde motorische controle bij mensen met lage rugpijn. Zij vergeleek in verschillende situaties de kwaliteit van de controle van rompbeweging tussen mensen met en zonder lage rugpijn.

Mensen met lage rugpijn blijken hun romp minder precies te bewegen dan mensen zonder rugpijn. Vooral tijdens een dynamische taak, waarbij deelnemers zo goed mogelijk een doel moesten volgen door circulaire bewegingen te maken met hun romp, maakten mensen met lage rugpijn grotere fouten. Dit kwam niet door veranderde aansturing van rompspieren maar door een `slechter gevoel voor beweging’ van de onderrug. Nader onderzoek moet uitwijzen of veranderde bewegingscontrole een oorzaak of een gevolg is van lage rugpijn. Afhankelijk van het antwoord op die vraag, zou het trainen van het bewegingsgevoel lage rugpijn mogelijk kunnen voorkomen of verminderen.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

* Startdatum: 20-09-2012
* Tijd: 15.45
* Locatie: Aula
* Titel: Trunk control in low back pain
* Spreker: N.W. Willigenburg
* Promotor: prof.dr. J.H. van Dieen
* Onderdeel: Faculteit der Bewegingswetenschappen
* Wetenschapsgebied: Bewegingswetenschappen
* Evenementtype: Promotie

bron: Vrije Amsterdam Univ.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen