Hulp bij afbouwen vrijheidsbeperkende maatregelen in de GGZ

Array

Instellingen in de GGZ voeren al jaren beleid om drang en dwang in de zorg terug te dringen. De nieuwe toolkit ‘Zorg zelf voor minder vrijheidsbeperkende maatregelen in de GGZ’ kan hen helpen dit beleid succesvol in te voeren.

De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg zal straks de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet bopz) vervangen. Deze wet dwingt instellingen beleid te ontwikkelen over verplichte zorg. Dat beleid moet gaan over terugdringen en voorkómen van die verplichte zorg en het zoeken naar alternatieven op basis van vrijwilligheid.

Stap voor stap
Met de toolkit ‘Zorg zelf voor minder vrijheidsbeperkende maatregelen in de GGZ’ kunnen GGZ-teams zelf aan de slag. In 9 maanden maken teams een start met het afbouwen van vrijheidsbeperkende maatregelen en het invoeren van alternatieven. Aan de hand van 9 stappen leren teams hoe zij de maatregelen op een veilige manier af kunnen bouwen.

Bewezen aanpak
De verbetermethode is gebaseerd op de ‘Doorbraakmethodiek’ van het Institute of Health Improvement
(IHI) uit Boston in de Verenigde Staten. Het is een gestructureerde, resultaatgerichte methode die zijn waarde inmiddels bewezen heeft in de gezondheidszorg. De methode maakt het probleem helder en werkt volgens een cyclische aanpak.

Teams gaan aan de slag met het aanbrengen van verbeteringen, zij meten hun resultaten en borgen vervolgens de nieuwe werkwijze. Zo worden geboekte resultaten blijvend vastgehouden. Ervaringen uit eerder verbetertrajecten over vrijheidsbeperking (Ban de band en Maatregelen op maat) laten zien dat vrijheidsbeperkende maatregelen in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg tot wel 50 procent werden afgebouwd in 9 maanden tijd.

Bundelen van kennis
In de toolkit zijn de kennis en ervaringen van Vilans, het Trimbos-instituut, GGZ Nederland en vele zorgorganisaties verwerkt. De ontwikkeling van de toolkit is gefinancierd door ZonMw vanuit het programma Zorg voor Beter.

Klik hier om de toolkit te bekijken.

Bron: Trimbos Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen