Klinisch chemici borgen kwaliteit en doelmatigheid met zorgpartners

Array

De Nederlandse Vereniging van Klinische Chemie en laboratorium geneeskunde (NVKC) viert haar 65 jarig bestaan onder meer met een maatschappelijke dialoog. Daarbij staan kwaliteit en doelmatigheid van laboratoriumdiagnostiek centraal.

Onder de noemer ‘Verbinding tussen de zorglijnen’ geven vooraanstaande vertegenwoordigers uit , de zorgsector, verzekeraars, overheid en bedrijfsleven in de jubileumuitgave van het Nederlands Tijdschrift voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde aandachtspunten mee voor de toekomstige ontwikkeling van de klinische chemie.
Eén van de trends betreft de concentratie en spreiding van laboratoria bij ziekenhuizen. Dit leidt tot vragen over schaalvergroting bij laboratoria voor klinische chemie. Is een beoogde doelmatigheidswinst reeel? Kan er door een grotere schaal nog betere kwaliteit worden gerealiseerd? Hoe wordt dan de noodzakelijke nabijheid voor patient, medisch specialist, huisarts en apotheker geborgd? Deze vragen worden door klinisch chemici en partners in het zorgproces onderzocht en zullen mede basis zijn voor toekomstig beleid.

Klinisch chemici voelen zich gesteund in de verdere ontwikkeling van de beroepsgroep en het streven naar professionele erkenning, door de positieve reactie van vertegenwoordigers van de KNMG, Orde van Medisch Specialisten en Centraal Tuchtcollege voor de gezondheidszorg om het uitoefenen van het beroep klinisch chemicus onder de Wet BIG te laten vallen. De klinisch chemicus maakt deel uit van de medische staf in ziekenhuizen en is zodoende nauw betrokken bij de zorg aan patienten. De patientveiligheid is dus beter geborgd door het opnemen van het beroep in de wet BIG.

De jubileumuitgave van het Tijdschrift voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde van september 2012 is gratis op te vragen via het Bureau NVKC, 030 ¬232 86 23; [email protected].

Saskiatk

Saskia ter Kuile is bijna 25 jaar werkzaam als communicatieadviseur. Daarvan heeft zij bijna 12 jaar in de sector gezondheidszorg gewerkt. Vanaf 2004 heeft zij haar activiteiten voor overheden, uitvoerings- en branchepartijen in de zorg gebundeld onder de naam Public Affairs NL bv. Saskia ter Kuile adviseert opdrachtgevers in de zorg over strategische vraagstukken en communicatie.

Recente artikelen