Meer risico voor zwangere vrouw met hartafwijking

Array

Bij zwangere vrouwen met een aangeboren hartafwijking is het risico op complicaties voor moeder en kind verhoogd. Dit blijkt uit onderzoek van dr. Ali Balci. De Hartstichting steunde zijn onderzoek.

Balci ontdekte dat de baarmoeder, de navelstreng en dus het kind minder goed doorbloed zijn bij vrouwen met een aangeboren hartafwijking dan bij gezonde vrouwen. Dit vergroot het risico op gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap.

De kans op complicaties blijkt vooral groter als de zwangere vrouw hartmedicatie gebruikt. Hartritmestoornissen en verhoogde bloeddruk zijn de meest voorkomende complicaties bij de moeders. Voor het kind zijn vroeggeboorte, groeivertraging en sterfte de belangrijkste bedreigingen.

Uit gegevens van de onderzoeksgroep blijkt dat 11% van de zwangere vrouwen met een aangeboren hartafwijking te maken krijgt met complicaties. Bij vrouwen zonder hartafwijking is dit minder dan 1%.

Dr. Ali Balci promoveerde 5 september j.l. op zijn onderzoek.
Meer informatie vindt u in zijn proefschrift.

Lees ook Zwangerschap bij aangeboren hartafwijking: risico’s nader in kaart gebracht.

bron: Hartstichting.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen