Pilot zorgketen GGZ voor ongedocumenteerden van start!
ArrayOp initiatief van SIGRA hebben Arkin, GGZ inGeest, Equator Foundation en ASKV de handen ineengeslagen voor het opzetten van een zorgketen, om de GGZ-zorg voor ongedocumenteerden in de regio Amsterdam te optimaliseren.
Een deel van de ongedocumenteerden (illegalen) in de regio Amsterdam kampt met ernstige psychische of psychiatrische problemen. Zij hebben recht op medisch noodzakelijke zorg, ook als zij de kosten niet zelf kunnen betalen. Het CVZ compenseert 95% van de kosten die organisaties maken voor deze GGZ-zorg.
De crisishulp voor ongedocumenteerden is weliswaar goed georganiseerd, maar de nazorg en behandeling verliepen moeizaam, o.a. omdat de leefsituatie niet stabiel is en het toekomstperspectief van deze mensen onduidelijk is. Dit maakt dat er weer eerder een beroep gedaan moet worden op de crisishulp wat deels door eerder ingrijpen voorkomen kan worden.
Daarnaast is de doelgroep gecompliceerd om hulp aan te bieden en de juiste expertise niet altijd voorhanden. De specialistische derdelijnsorganisaties Equator Foundation en Centrum ’45 hebben een beperkt aantal plekken en zitten vaak vol, waardoor er een beroep op Arkin en GGZ inGeest wordt gedaan. Deze instellingen hebben niet de expertise in huis voor deze specifieke problematiek en doelgroep. Een ander probleem is dat voor veel patienten van de doelgroep die in zorg zijn bij de specialistische organisaties, hulp van begeleidende aard geindiceerd is; het betreft in feite sociaal-psychiatrische i.p.v. specialistische zorg.
Om een behandeling in gang te kunnen zetten is een stabiele situatie van essentieel belang. Het ontbreken van een vaste verblijfsplaats en onduidelijkheid over of en hoe lang iemand in Nederland mag blijven, zijn veelal contra-indicaties voor een behandeling. Steunorganisaties als het ASKVÂ kunnen bijdragen in het bieden van sociale stabiliteit.
Dit heeft geleid tot een pilot voor een zorgketen in 2012. Nieuwe clienten kunnen nu terecht bij een spreekuur van het Rehab-team, sociaal-psychiatrische hulpverlening voor dak- en thuisloze psychiatrische clienten. Doel van deze zorgketen is optimaal gebruik maken van ieders deskundigheid, beschikbaarheid en specialisme, waardoor de zorg veel effectiever en preventiever wordt en dreigende noodsituaties, waarbij clienten tussen het wal en het schip geraken veel beter kunnen worden opvangen. SIGRA heeft de totstandkoming van deze samenwerking ondersteund en is nu betrokken bij de evaluaties van de zorgketen.
Bron: Nieuwsbank