Sneller handelen bij hartstilstand op straat
ArrayAED4.eu, een initiatief van het UMC St Radboud, is per augustus een partnership aangegaan met de Stichting Landelijke SOS ALARM Hulpdienst. Beide partijen willen vrijwillige hulpverleners helpen om sneller te kunnen handelen bij levensbedreigende situaties en zo levens te redden.
Jaarlijks worden in Nederland 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. De eerste minuten hierna zijn van levensbelang. Er zijn in Nederland veel vrijwillige hulpverleners die in zo’n geval hulp kunnen bieden. Maar zij weten vaak niet dat er in hun buurt een sprake is van een noodsituatie. Of waar ze de dichtstbijzijnde AED (automatische externe defibrillator) kunnen vinden. De SOS ALARM Hulpdienst en het UMC St Radboud zetten zich gezamenlijk in voor een zo compleet mogelijk overzicht  van gecertificeerde eerste-hulpverleners en de locatie van AED’s in Nederland. Hiermee willen ze sneller hulp kunnen bieden, met als doel levens te redden.
SOS ALARM Hulpdienst
Bij de landelijke SOS ALARM Hulpdienst zijn duizenden gecertificeerde vrijwillige hulpverleners aangemeld. Deze hulpverleners (EHBO’ers, BHV’ers en AED’s) ontvangen een SOS alarm met de precieze locatie en de gewenste hulp als er in hun buurt een calamiteit is. Ze kunnen snel hulp bieden en de wachttijd verkorten tot de politie, brandweer en/of ambulance gearriveerd zijn.
AED4.eu
Het zo snel mogelijk defibrilleren van iemand met een levensbedreigende hartritmestoornis is van groot belang voor de kans op overleving. Dankzij de introductie van de AED kan ook niet-medisch personeel defibrilleren. Het UMC St Radboud heeft in 2009 de website www.AED4.eu gelanceerd, hiermee wil het alle AED’s in Nederland in kaart brengen. Inmiddels zijn er meer dan 15.000 geregistreerd op de website. Bezoekers van de site kunnen op elk moment zien waar zich de dichtstbijzijnde AED bevindt. Er zijn ook app’s voor diverse smartphones met dezelfde informatie.
Voor meer informatie: www.aed4.eu en www.helplevensredden.nl