Onderzoek ibogaine afkickmiddel is in voorbereiding

Array

IrisZorg en Radboud Universiteit plannen een onderzoek naar het afkickmiddel ibogaine.Verslavingszorginstelling IrisZorg wil dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de werking van het omstreden middel ibogaine. Verslavingsarts Maarten Belgers en psychiater Toon van Oosteren, beiden verbonden aan IrisZorg, hebben contact gezocht met de Radboud Universiteit om het onderzoek ook volgens de wetenschappelijke standaard te laten uitvoeren.

Ibogaine is een stof uit de wortel van de ibogaplant uit West-Afrika. Het poeder uit deze wortel heeft een sterk hallucinerende werking en wordt gebruikt bij religieuze ceremonies. Eind jaren zestig ontdekte men dat drugsverslaafden baat kunnen hebben bij het gebruik van de stof, maar dat is nooit wetenschappelijk onderzocht. Bovendien kan gebruik van ibogaine gepaard gaan met bijwerkingen als het krijgen van hallucinaties en hartritmestoornissen, en dat maakt dat het middel alleen onder gereguleerde omstandigheden veilig is te gebruiken.

Wel is er uitgebreid dierexperimenteel onderzoek gedaan met ratten en die uitkomsten waren positief. Ook is ibogaine legaal erkend als geneesmiddel in Nieuw Zeeland. Daarom vinden Belgers en Van Oosteren het hoog tijd dat de werking van het middel zorgvuldig wetenschappelijk wordt onderzocht.

Ze hebben daarom samen met dr. Robert-Jan Verkes van het Donders Centre for Neuroscience een onderzoeksvoorstel geschreven om het middel bij opiaatafhankelijke patienten te testen. Dat onderzoek zal vooral gericht zijn om te onderzoeken of hunkering naar heroïne afneemt in de drie maanden na inname van Ibogaine. Het voordeel hiervan zou kunnen zijn dat de aanvullende behandelingen (bijvoorbeeld psychologische behandelingen) beter aanslaan. Tegelijkertijd worden ook de gevaren van de bijwerkingen onderzocht.

Complicerende factor is om ibogaine in zuivere vorm beschikbaar te krijgen. Daarvoor hebben de artsen van IrisZorg nu contact met de apotheek van de Radboud Universiteit.

Zodra het gelukt is om ibogaine van goede en constante kwaliteit te verkrijgen, kan het onderzoek van start gaan. Ook de medisch-ethische commissie van de Radboud Universiteit moet nog goedkeuring geven. Daarnaast zal prof. dr. Cor de Jong, bijzonder hoogleraar verslavingszorg van de Radboud Universiteit, ook bij de uitvoering van het onderzoek worden betrokken.

bron: Radboud Universiteit

 

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen