FAVV: Hondsdolheid is nog steeds een dodelijke ziekte
ArrayPersbericht van het FAVV FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (Belgie)
Omwille van steeds terugkerende problemen met gezelschapsdieren die in de vakantieperiode worden meegebracht uit landen buiten de Europese unie en die niet in orde zijn met de regelgeving voor hondsdolheid, wenst het FAVV de burger nogmaals attent te maken op het gevaar dat deze ziekte met zich meebrengt.
Hondsdolheid, of rabies, is een zoönose (een besmettelijk ziekte die overgebracht kan worden van dieren naar mensen of omgekeerd) die in Oost-Europa, Turkije en Noord-Afrika nog steeds op grote schaal voorkomt. Volgens cijfers van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) sterven er jaarlijks meer dan 55.000 mensen aan deze ziekte, dit komt overeen met gemiddeld één dode iedere tien minuten. Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus dat wordt uitgescheiden in het speeksel.
Zodra er symptomen zijn is hondsdolheid bij mens en dier altijd dodelijk ! Mensen kunnen besmet raken niet enkel door een beet, maar ook door krabben, likken of contact met een wonde van een besmet dier. Een besmet dier vertoont niet altijd duidelijke symptomen en het kan tot zes maanden duren vooraleer de eerste symptomen zichtbaar zijn. Daarenboven zijn dieren reeds besmettelijk voordat ze zelf enige symptomen vertonen. Bevestiging van de diagnose bij een dier is bovendien slechts mogelijk na euthanasie, autopsie en hersenonderzoek. Breng hoe goedbedoeld ook, nooit dieren mee uit risicolanden !
Regelmatig keren vakantiegangers terug uit het buitenland met een kat, hond of fret die niet in orde is met de Europese regelgeving en die dus hondsdolheid kunnen overdragen. Dit noemt men illegale import. Omwille van het gevaar voor een eventuele besmetting past het FAVV de voorschriften omtrent de invoer van dieren uit door hondsdolheid getroffen landen altijd zeer nauwgezet toe. Euthanasie op een illegaal geïmporteerd dier hoort tot de maatregelen.
Voor het legaal binnenbrengen van dieren uit deze risicolanden dient men een procedure te doorlopen die minimaal 4 maanden in beslag neemt. Er dient, naast het afleveren van een gezondheidscertificaat, ook een bloedonderzoek op antistoffen tegen hondsdolheid te gebeuren en wel minimum 30 dagen na vaccinatie en minimaal 3 maanden vóór het afreizen.