Mannelijk dominantie in Bangladesh belemmert kennis hiv/aids
ArrayPromotie Dhr. S.M.S Imtiaz/ Antropologie
Saikh Imtiaz onderzocht de relatie tussen hiv/aids, mannelijke hegemonie en seksualiteit in Dhaka, Bangladesh. Deze in de ogen van jonge mannen `kleurrijke’ stad verschaft veel vrijheden, ook op seksueel gebied. Het heersende ideaalbeeld van de succesvolle man (sofol purush) representeert voor veel jonge mannen de dominante masculiniteit. Het geeft hun idealen en wensen met betrekking tot de man-vrouwverhouding in het land weer.
Imtiaz beargumenteert dat modernisering van de stad en opeenvolgende nationalistische projecten hebben geleid tot sterke veranderingen in de hierarchie tussen mannen en vrouwen. Hij analyseerde de seksuele praktijken van heteroseksuele jonge mannen om inzicht te krijgen in de realiteit van man-vrouwverhoudingen. Mannelijke dominantie beïnvloedt de praktijk (seksuele omgang) van de mannen, wat bijdraagt aan de marginalisering en het symbolisch geweld tegen moderne vrouwen.
Daarnaast analyseerde Imtiaz hoe de overheidsbemoeienis inzake hiv/aids aansluit bij mannelijke hegemonie. Hij stelt dat sterk politiek leiderschap inzake hiv/aids is uitgebleven. De mannelijke dominantie in de samenleving heeft geresulteerd in meningsvorming bij het algemene publiek in Bangladesh dat hiv/aids een ziekte is voor minderheden, voor mensen met een afwijking. Mensen blijken zeer slecht geïnformeerd over hiv/aids. De seksuele praktijken van jonge mannen, en de manier waarop zij omgaan met hiv/aids, maakt hen erg kwetsbaar voor de ziekte, maar Imtiaz ziet ook mogelijkheden voor verandering.
Gepubliceerd op 13 juni 2012
Mannelijk dominantie in Bangladesh belemmert kennis hiv/aids
Promotie
Woensdag 27 juni 2012, 13:00 uur
Promotor
mw. prof. dr. A.P. Hardon
Locatie
Aula van de UvA
Singel 411
1012 WN Amsterdam
Deelname
Toegang vrij