MRI-scan vervangt invasief onderzoek
ArrayDankzij het promotieonderzoek van Joanna Schaafsma in het UMC Utrecht hoeven patienten met een behandeld aneurysma niet langer een ingrijpend onderzoek te ondergaan voor controle. Een MRI-scan volstaat.
Patienten met een ballonvormige uitstulping van bloedvaten in de hersenen (een aneurysma) worden vaak behandeld door de uitstulping op te vullen met dunne platina draadjes, zogenaamde coils. In de jaren daarna moet bij de patienten gecontroleerd worden of de coils nog op hun plaats zitten. De controle bestaat uit een röntgenfoto van de hersenvaten. Hiervoor moet via de liesslagader een katheter worden ingebracht krijgt de patient contrastvloeistof toegediend. Ook wordt de patient een halve dag opgenomen.
Sneller en goedkoper
Deze relatief tijdrovende, dure en invasieve procedure kan vervangen worden door een risicoloze MRI-scan van de bloedvaten. Dat laat neuroloog in opleiding en arts-onderzoeker Joanna Schaafsma van het UMC Utrecht zien in haar proefschrift. Zij bracht bij 310 patienten 385 gecoilde aneurysma’s zowel in beeld met röntgenfoto’s tijdens katheteronderzoek als met een MRI-scan. Ze concludeert dat met de MRI-scan het gecoilde aneurysma net zo goed te zien is als met röntgenfoto’s. Voor de MRI-scan zijn geen röntgenstralen of contrastvloeistof nodig en een gangbare 1,5 Tesla-scanner is goed genoeg. De scan duurt een half uur en wordt poliklinisch gemaakt. Vervolgonderzoek met een MRI-scan is bovendien goedkoper dan het katheteronderzoek, en daarmee kosteneffectiever, berekende Schaafsma.
‘In het UMC Utrecht zijn we na dit onderzoek meteen MRI-scans gaan gebruiken om deze patienten te vervolgen na behandeling met coils’, vertelt Schaafsma. ‘De MRI-scan is net zo goed als het katheteronderzoek, maar heeft geen van de nadelen. Patienten zijn er erg blij mee. Zij krijgen nu een poliklinische MRI-scan, terwijl ze voorheen een halve dag opgenomen moesten worden.’
1200 patienten per jaar
Ongeveer drie procent van de bevolking heeft een aneurysma in de hersenen, maar lang niet alle aneurysma’s geven klachten of zullen barsten. Jaarlijks krijgen zo’n 1200 mensen een hersenbloeding door een gebarsten aneurysma. Als een aneurysma scheurt krijgen patienten een zeer ernstige hersenbloeding. Ongeveer tweederde van de patienten overleeft de bloeding, maar veel patienten ondervinden daarna ernstige beperkingen door hersenschade. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 800 patienten behandeld met coils, in het UMC Utrecht zijn dat er zo’n 120.
Joanna Schaafsma promoveert op 7 juni aan het UMC Utrecht. Neuroloog prof. dr. Gabriel Rinkel en radioloog dr. Birgitta Velthuis begeleidden haar onderzoek.
vrijdag 1 juni 2012
bron: UMC Utrecht