Promotie Mw. mr. A.D. Marchena-Slot
ArrayPromotie Mw. mr. A.D. Marchena-Slot
Titel proefschrift –  Detentie van jeugdigen in Curaçao
Jeugddetentierecht op Curaçao toe aan herziening
Sterk verouderd en in strijd met internationaal recht In Curaçao werden in 2011 nieuwe jeugdstraffen ingevoerd. De wettelijke regels voor jonge gedetineerden zijn echter nog niet herzien. Zij zijn sterk verouderd en deels in strijd met internationaal recht. Dat stelt Annemarie Marchena-Slot in haar proefschrift ‘Detentie van jeugdigen in Curaçao’. Zij promoveert op vrijdag 8 juni 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en op donderdag 21 juni 2012 aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen.
In haar proefschrift neemt Marchena-Slot de straffen in zowel het oude en nieuwe jeugdsanctiestelsel van Curaçao onder de loep. Zij onderzocht welke plaats vrijheidsbeneming inneemt binnen beide sanctiestelsels. Zij onderzocht ook in hoeverre de wetgeving, vooral de detentievoorschriften, voldoet aan de internationale normen.
Marchena-Slot concludeert dat de uitvoeringsregelgeving als het gaat om de vrijheidsbeneming van jeugdigen, ernstig is verouderd op Curaçao. Deze is nog gebaseerd op het oude Antilliaanse (jeugd)sanctiestelsel van 1925. Op een aantal essentiele punten, zoals disciplinaire sancties en het recht op beklag, is deze in strijd met geldend internationaal recht. Dit geldt ook voor de wetgeving die in de Sentro di Detenshon i Korekshon di Kòrsou-gevangenis op jongeren wordt toegepast. Deze faciliteit, vroeger bekend staand als Koraal Specht, is (hoofdzakelijk) voor volwassenen bestemd.
Nieuw wetboek
Het sanctiepakket voor jeugdigen in het nieuwe Wetboek van Strafrecht van Curaçao (2011) kent aanzienlijk meer mogelijkheden dan het oude Antilliaanse jeugdrecht. Hierdoor kan de vrijheidsbeneming van jeugdigen als laatste middel meer tot zijn recht komen. Daarbij zijn er in de huidige wetgeving meer waarborgen voor een detentie van zo kort mogelijke duur.
In hoeverre de nieuwe sanctiemogelijkheden voor jeugdigen daadwerkelijk een verbetering bewerkstelligen is echter afhankelijk van de toepassing in de praktijk. Marchena-Slot beveelt onder andere aan in jeugdvoorzieningen te investeren, de uitvoeringswetgeving voor detentie (van jeugdigen) te herzien en over te stappen op één vrijheidsbenemende jeugdsanctie. Verder raadt zij aan alle jeugdigen (tot 18 jaar) een jeugdsanctie te geven en de mogelijkheden voor adolescentenstrafrecht (vanaf 18 jaar) te onderzoeken.
Over de promovendus
Mw. mr. A.D. Marchena-Slot is sinds 2003 als wetenschappelijk medewerker straf(proces)recht verbonden aan de UNA. Daar vervult zij inmiddels enkele jaren de rol van vice-decaan. In de loop der jaren publiceerde zij verscheidene malen over het jeugdstrafrecht in de Nederlandse Antillen.
Promotoren:
Prof.mr. H. de Doelder
Datum
08 juni 2012 13:30
Locatie:
Woudestein, senaatszaal
Faculteit
Erasmus School of Law (ESL)
bron: Erasmus MC