Subsidie voor onderzoek zeldzame vettumoren

Array

De Amerikaanse patientenvereniging Liddy Shriver Sarcoma Initiative subsidieert onderzoek naar vettumoren, zogenaamde myxoïd liposarcomen, met 250.000 dollar. Het LUMC krijgt daarvan tachtigduizend dollar, met name om deze zeldzame tumoren te kweken en daarmee de werkzaamheid van het medicijn trabectedine te onderzoeken.

“Bekend is dat dit middel bij sommige patienten met een myxoïd liposarcoom goed werkt, maar we begrijpen niet goed hoe het werkt”, vertelt dr. Judith Bovee, patholoog in het LUMC. “Als we begrijpen hoe trabectedine werkt hopen we beter patienten te kunnen selecteren die baat bij dit medicijn hebben.”

Myxoïd liposarcomen komen voor in weke delen van het lichaam, zoals vet- en spierweefsel. Ze zijn kwaadaardig, maar kunnen vaak chirurgisch verwijderd worden. Patienten bij wie dit niet lukt kunnen in het LUMC meedoen aan  onderzoek met trabectedine, bij oncoloog prof. dr. Hans Gelderblom.
Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen