Yes We Can Clinics GGZ opent tweede jongerenkliniek

Array

Yes We Can Clinics opent binnenkort een tweede kliniek met een capaciteit voor 40 jongeren. Hierdoor kunnen er jaarlijks ca. 500 jongeren geholpen worden met gedragsproblemen en kenmerken van verslavingsproblematiek.

YWCC is een particuliere GGZ jeugdinstelling voor jongeren tussen de dertien en eenentwintig jaar. De behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Steeds meer jongeren met gedragsproblemen en kenmerken van verslavingsproblematiek vinden hun weg naar Yes We Can Clinics (YWCC). YWCC behandelt en begeleid jongeren op een geheel nieuwe wijze. De behandeling bestaat uit een intensief, intern programma van acht weken met verschillende vormen van therapie, gecombineerd met sport- en outdoor activiteiten. De instelling kan nu 38 jongeren plaatsen, waarvan er gemiddeld maar drie voortijdig afhaken. Deze intensieve vorm van begeleiding zowel voor jongeren als hun directe naasten slaat enorm aan. YWCC wordt dagelijks overspoeld met veel nieuwe aanmeldingen. Om die reden opent YWCC binnenkort een tweede kliniek voor 40 jongeren, waardoor er jaarlijks ca. 500 jongeren geholpen kunnen worden.

“Het geheim van het succes van de behandeling zit vooral in de geheel nieuwe en eigentijdse aanpak. Allereerst hebben wij een zeer professionele en uitgebalanceerde behandeling, die bestaat o.a. uit groepstherapieen, individuele sessies, gedrag-, trauma- en agressietherapieen. Daarnaast bestaat onze staf uit ervaringsdeskundigen en universitair opgeleide professionals. De therapie werkt vooral omdat de jongeren de behandeling zelf leuk vinden. Wij bieden ze veiligheid, geduld, openheid en eerlijkheid. Bovendien behandelen wij de jongeren met respect. Wij straffen niet, maar spiegelen en confronteren ze met hun eigen gedrag. We bieden ze een warme deken. Jongeren die de grens op veel gebieden opzoeken en daar ook stelselmatig overheen gaan krijgen hier de kans om inzicht te krijgen in hun gedrag en maken daardoor uiteindelijk zelf de keuze voor verandering. Het zijn stuk voor stuk kanjers.” Aldus oprichter Jan Willem Poot.

Een opname in YWCC is vaak de laatste strohalm voor de jongeren én hun ouders. In veel gevallen ziet reguliere hulpverlening nog maar één oplossing en dat is uithuisplaatsing.

“Wij werken met korte wachttijden en weten mede daardoor in veel gevallen uithuisplaatsing te voorkomen. In het begin van de behandeling accepteren wij het gedrag van de jongeren. Ik heb liever dat ze een stoel door de ruiten gooien, dan dat ze drie weken als makke lammetjes in een hoek zitten. Het mooie van de groepstherapie is dat de jongeren elkaar corrigeren. Dat komt ook doordat alle problemen bij elkaar in een groep zitten. De ‘pesters’ zitten bij de jongeren die gepest worden. Net als in de samenleving. De ouders worden intensief bij de behandeling betrokken, dit is noodzakelijk om de ‘pijnpunten’ in het systeem helder te krijgen, waardoor er meer begrip ontstaat voor elkaar. Op die manier kan het noodzakelijke veranderingsproces structureel in gang worden gezet. Essentieel daarbij is ons nazorgtraject, zodat men de nieuwe inzichten ook kan toepassen in de thuissituatie.” Aldus Jan Willem Poot.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen