Voorkeur voor MRI-onderzoek bij kinderen met netvlieskanker

Array

Bij kinderen met netvlieskanker heeft een MRI-onderzoek – om verschillende redenen – de voorkeur boven andere afbeeldingtechnieken. Dit concludeert Pim de Graaf op basis van zijn onderzoek waarmee hij op 5 april promoveert bij VUmc.

Gedetailleerde beeldvorming ondersteunt de oogartsen bij het stellen van de diagnose. De belangrijkste rol van MRI-beeldvorming voor aanvang van therapie voor retinoblastoom (een zeldzame vorm van netvlieskanker bij jonge kinderen), is het accuraat evalueren van het uitbreidingsstadium van de ziekte. Dit wordt steeds belangrijker, gezien de toenemende mogelijkheden van oogsparende therapieen.

Wereldwijd worden er echter verschillende MRI-technieken gebruikt voor de diagnostiek van retinoblastomen, daarom is er behoefte aan een richtlijn waarin een gestandaardiseerd protocol voor hoge-resolutie MRI is opgenomen. Met de introductie van een dergelijk gestandaardiseerd protocol is te verwachten dat de nauwkeurigheid van MRI in het detecteren van risicofactoren voor het optreden van uitzaaiingen verder zal toenemen.

Nabije toekomst
Speciale MRI-technieken (perfusie en diffusie MRI) maken het mogelijk om de bloedvoorziening en vitaliteit van het tumorweefsel te bepalen. Deze informatie kan in de nabije toekomst de oogarts ondersteunen bij het kiezen voor een bepaalde behandeling en daarnaast de mogelijkheid bieden om respons op oogsparende behandelingen te meten.

Expertisecentrum
VUmc is het nationaal expertisecentrum voor retinoblastoom. Deze vorm van kinderkanker komt bij 1 op de 17.000 levendgeboren kinderen per jaar voor (12-15 nieuwe patienten per jaar in Nederland) en manifesteert zich vooral bij jonge kinderen, vanaf de geboorte tot de leeftijd van ongeveer vijf jaar.

* Promovendus: P. de Graaf
* Titel proefschrift: Diagnostic imaging in retinoblastoma
* Promotoren: prof. dr. J.A. Castelijns en prof. dr. P. van der Valk
* Co-promotoren: dr. A.C. Moll en prof. dr. S.M. Imhof

Pdf proefschrift dare.ubvu.vu.nl/handle/1871/33217

Datum : 5 april 2012 tot 2 april 2012
Tijd : 11:45
Locatie : Aula Vrije Universiteit

bron:  VUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen