KNCV Tuberculosefonds: gigantische kosten bij verwaarlozing tbc-bestrijding
Array24 maart Wereld Stop Tuberculose Dag
Den Haag, 21 maart 2012 – Zolang multiresistente tuberculose (MDR-tbc)[1] internationaal gezien in opmars is, moeten we in Nederland zeer alert blijven bij de nationale tbc-bestrijding. Peter Gondrie, Algemeen Directeur van KNCV Tuberculosefonds: “Wij willen aan de vooravond van Wereld Stop Tuberculose Dag benadrukken dat goedwerkende en effectieve tbc-bestrijding ook in de toekomst in Nederland nodig blijft. Verwaarlozing zorgt voor gigantische extra kosten en onnodig menselijk leedâ€. De lessen van de stad New York in de beginjaren negentig van de vorige eeuw tonen de gigantische kosten van een relatief korte periode van verwaarlozing van de reguliere tbc-bestrijding[2]. In New York vertienvoudigden de apparaatskosten van de tbc-bestrijding (van jaarlijks USD 4 mln. naar USD 40 mln.) om een HIV-gerelateerde MDR-tbc epidemie de kop in te drukken.
Tbc-bestrijding bij kinderen moet wereldwijd prioriteit krijgen op gezondheidsagenda
De internationale ‘World TB Day-campagne, Stop TB in my lifetime’, vraagt dit jaar aandacht voor tuberculose bij kinderen. Tuberculose staat wereldwijd in de top tien van doodsoorzaken onder kinderen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgen ieder jaar minstens een half miljoen baby’s en kinderen tuberculose en overlijden maar liefst 70.000 kinderen aan de ziekte. Kinderen lopen vooral kans op ernstige, vaak fatale of levenslang invaliderende vormen van tuberculose. Bovendien lopen hiv-besmette kinderen twintig- tot dertigmaal meer kans op tuberculose dan kinderen zonder hiv-besmetting. Peter Gondrie: “De bestrijding van tuberculose bij kinderen moet wereldwijd prioriteit krijgen op de gezondheidsagenda, en tbc-bestrijding moet worden opgenomen in gezondheidsprogramma’s voor kinderen.â€
Kinderen zijn minder besmettelijk en hebben daarom lage prioriteit binnen landelijke gezondheidsprogramma’s. Hoewel er diagnostiek voor kinderen bestaat, wordt deze in de meeste landen verkeerd toegepast. Ook de behandeling komt niet overeen met de internationale aanbevelingen. Er bestaat geen betaalbare tbc-medicatie in kindvriendelijke, vloeibare vorm, en de tabletten zijn voor jonge kinderen veel te groot om door te slikken. Soms worden tabletten vermalen die voor volwassenen zijn bedoeld, waardoor kinderen een te lage of te hoge dosis binnenkrijgen. KNCV Tuberculosefonds maakt zich sterk om de preventie, diagnose en behandeling van tuberculose onder kinderen te verbeteren.
Aantal in Nederland geboren tbc-patienten licht toegenomen
In 2011 werd bij 1.012 personen in Nederland tuberculose vastgesteld. Dit is iets minder dan het aantal patienten in 2010. De daling was echter niet gelijk verdeeld over Nederland en over verschillende bevolkingsgroepen. In de regio’s ‘Noord-Holland Flevoland’ en Den Haag nam het aantal patienten ten opzichte van voorgaande jaren toe met respectievelijk 8% en 13%. Het aantal in het buitenland geboren patienten met tuberculose daalde met 11%. Het aantal in Nederland geboren patienten daarentegen nam met 5% toe. Deze toename betrof vooral tweede generatie immigranten. In 2011 was in totaal 70% van de patienten geboren in het buitenland.
MDR-tbc werd in 2011 bij 15 patienten vastgesteld. In 2010 waren er 11 MDR-tbc-patienten in Nederland. Alle MDR-tbc-patienten waren afkomstig uit het buitenland.
Teruglopende financiering Global Fund: achteruitgang is niet meer in te halen
Financiering door het Global Fund To Fight Aids, Tuberculosis and Malaria is essentieel om de bestrijding van de drie ziektes en de opbouw van gezondheidssystemen voort te zetten. Het Global Fund levert 80% van de donorfinanciering voor de mondiale tbc-bestrijding. Als direct gevolg van teruglopende financiering door donorlanden kan het Global Fund de komende jaren geen nieuwe programma’s meer financieren. Ondanks dat de landen zelf wereldwijd 85% van de bestrijding zelf betalen, lopen ook bestaande programma’s gevaar. Hierdoor komt het succes van tbc-bestrijding, zeker voor MDR-tbc, in ontwikkelingslanden enorm onder druk te staan. Het uitstel van twee jaar in het beschikbaar komen van nieuwe fondsen voor tuberculose betekent een achteruitgang in de bestrijding die bijna niet meer is in te halen. Naar verwachting zullen 3,4 miljoen minder patienten kunnen worden behandeld en zullen 1,7 miljoen meer levens verloren gaan de komende vijf jaar.
Â
Symposium grootstedelijke tbc-bestrijding
Dit jaar organiseert GGD Rotterdam-Rijnmond samen met KNCV Tuberculosefonds in het kader van Wereld Stop Tuberculose Dag, op verzoek van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), op vrijdag 23 maart het symposium ‘Urban Tuberculosis Control’. Het symposium staat in het teken van grootstedelijke tbc-bestrijding, in het bijzonder het Rotterdamse model. Verschillende lokale, nationale en internationale sprekers en Rotterdamse bestuurders bespreken tijdens het symposium aspecten van grootstedelijke tbc-bestrijding.