16.000 van de 40.000 patiënten met familiaire hypercholesterolemie zijn nog niet opgespoord.

Array

Tijd voor actie!
Familiaire hypercholesterolemie (FH) is een genetische aandoening die bij 1 op de 400 Nederlanders voorkomt. Elke huisarts kan in theorie dus ongeveer 4 FH patienten of 1 FH familie in zijn of haar praktijk zien. Het opsporen en doorverwijzen is van wezenlijk belang voor de toekomst van deze patienten.

Door tijdige intensieve behandeling van deze patienten kan het risico op hart- en vaatziekten verlaagd of zelfs genormaliseerd worden. In Nederland opereert de Stichting Opsporing Erfelijke Hypercholesterolemie (StOEH, www.leefh.nl) om kosteneffectief deze patienten op te sporen door middel van familiescreening. Elke patient die een huisarts identificeert helpt de StOEH om vervolgens gemiddeld 8 familieleden met FH te vinden!

Op dit moment zijn er nog 16.000 van de 40.000 FH patienten niet opgespoord en dat vraagt om actie!

Gedurende de geaccrediteerde Web TV nascholing “Leven met FH” zullen huisartsen door het Erasmus MC, in samenwerking met de StOEH, de Hart&Vaatgroep (patientenvereniging) en een kaderhuisarts hart- en vaatziekten, worden bijgeschoold over het belang van opsporing van FH en hun rol daarin.

De StOEH houdt eind 2013 op te bestaan en het is de hoop om dan alle patienten in kaart te hebben.

Huisartsen kunnen zich inschrijven voor de uitzending “Leven met FH” en het boeiende verhaal van hoogleraar Sijbrands volgen over het belang van het op tijd vinden van FH patienten. Registreren op: www.medtalks.nl

Live Web TV nascholing: “Leven met Familiaire hypercholesterolemie”

Spreker: hoogleraar vasculaire geneeskunde E.J.G. Sijbrands, Erasmus MC

Datum/tijd:  woensdag 14 maart 2012, 20:30-21.30 uur

Bron: Quadia Web TV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen