NDD 2012

Array

Hoe ziet Nederland er in 2025 uit? Hoe hebben we de maatschappij ingericht en hoe leven we samen? Hoe gaan de Nederlanders met diabetes om met hun aandoening? Is er effectief ingespeeld op de voorspelde explosieve toename van de zorgbehoefte? Is een Zorgstandaard inmiddels een archetype en ketenzorg een achterhaald begrip? Neemt ons Bruto Nationaal Gewicht nog steeds toe of hebben we een kentering gerealiseerd?
Het zijn de openingszinnen van Diagnose Diabetes 2025. Prangende vragen. In het boek gaan we op zoek naar de antwoorden die een blik geven op de toekomst van de gezondheidszorg, in het bijzonder diabeteszorg en -preventie. Een toekomst die niet vaststaat, maar zeker ingrijpend anders zal zijn dan nu  – mede bepaald door de keuzes die wij vandaag maken.

Een unieke aanpak Diagnose Diabetes 2025 is het voorlopige resultaat van een uniek proces. Voor de totstandkoming van het boek bracht de NDF zo’n 100 relevante stakeholders bijeen in drie intensieve workshops. Zowel de leden van de NDF als personen en partijen uit de zorgsector, (lokale) overheid, wetenschap en sociale partners – werkgevers en werknemers, hebben actief meegedacht en bijgedragen. En daarbij hebben ze, zich orienterend op de toekomst, niet zozeer naar ‘Den Haag’ gekeken, als wel naar zichzelf en elkaar.
Zeventien toekomstbepalende trends worden in het boek geïdentificeerd en onderzocht, drie toekomst-scenario’s uitgedacht en robuuste beleidsopties geformuleerd. Op die manier moet het boek een impuls geven aan een nieuw denken over zorg en preventie.

Diabetes Rekenkamer Diagnose Diabetes 2025 is onderbouwd met nieuwe actuele cijfers. Bij de voorbereiding van het boek is de NDF erin geslaagd een speciale ‘Diabetes Rekenkamer’ bij elkaar te brengen. Binnen deze Rekenkamer is de expertise en het cijfermateriaal van verschillende organisaties zoals RIVM, TNO maar ook zorgverzekeraars bij elkaar gebracht om meer zicht te krijgen op de cijfers betreffende diabetes, o.a. wat betreft aantal patienten, zorgkosten en kosten door verlies aan arbeidsproductiviteit.

Een keur aan columnisten Diagnose Diabetes 2025 bundelt een diversiteit aan visies en opinies. Daarmee is het net zo pluriform als de samenleving zelf. We zijn er trots op dat zoveel vooraanstaande mensen als columnist hun naam hebben willen verbinden aan dit boek. We geven de namen alvast prijs: Henk-Jan Aanstoot, Caroline Baan, Annemarie Bevers, Marc van Gelder, Wiro Gruisen, Ab Klink, Rien Meijerink, Arnold Moerkamp, Maarten Ploeg, Johan Polder, Guy Rutten, Dirk Ruwaard, Piet van der Wal, Bernard Wientjes en Loek Winter.

Van boek naar debat Wilt u ook al weten hoe het boek eindigt? Het laatste hoofdstuk opent met deze zin: “Dit boek kent maar één zekerheid. De zekerheid dat de diabeteszorg in Nederland zal moeten veranderen.” En even verderop: “Wie dit boek leest begrijpt dat we ook in de zorg staan voor fundamentele vragen. Het debat daarover moet veel breder en nadrukkelijker gevoerd worden.”
Diagnose Diabetes 2025 geeft daartoe een aanzet. Het boek is een begin. En het debat dat de NDF beoogt krijgt een mooie aftrap op het NDD Debatplein op 30 maart.

NDD Debatplein en tafelgasten Het boek wordt officieel ten doop gehouden op 30 maart, Nationale Diabetes Dag. De vier rondetafelgesprekken op het NDD Debatplein zullen ook in het teken staan van Diagnose Diabetes 2025. Inge Diepman en Ruud Koolen ontvangen dan o.a. Laurent de Vries, directeur GGD Nederland; Pim Assendelft, professor in general practice, LUMC; Maarten Ploeg, directeur Diabetesvereniging Nederland; Loek Winter, Zorgondernemer en hoogleraar Healthcare Entrepreneurship, Nyenrode Business Universiteit; Arno Timmermans, bestuursvoorzitter NHG; Marc Roosenboom, plv. directeur LVG; Wiro Gruisen, manager Regioregie CZ; Nicole La Croix, voorzitter EADV; Nel Geelhoed, internist, erelid NIV; Marcel Daniels, bestuurslid Orde van Medisch Specialisten KNMG; Arnold Moerkamp, directeur CvZ; Henk-Jan Aanstoot, kinderarts, bestuurder Stichting Diabeter, voorzitter wetenschappelijke adviesraad Diabetes Fonds; Tony Lamping, directeur Zorg ZN; Guy Rutten, hoogleraar diabetologie, UMC Utrecht, Julius Centrum.

Bron: NDF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen