Er is nog veel te winnen als het om de hersenen gaat

Array

Dementie, ADHD, dyslexie, Parkinson, angststoornissen. Allemaal aandoeningen waarvan we inmiddels weten dat het hersenaandoeningen zijn, maar die vaak te lang verkeerd worden beoordeeld, aldus de Hersenstichting.
Hoe meer we weten van de hersenen, hoe beter we hersenaandoeningen kunnen behandelen. Daarom is onderzoek hard nodig. Volgende week gaan ruim 13.500 vrijwilligers van de Hersenstichting de deuren langs om te collecteren. De opbrengst uit deze collecteweek is heel belangrijk om onderzoek te kunnen financieren.
Twee voorbeeld van hersenonderzoek. Uit een onderzoek van de Amsterdamse onderzoeker prof.dr. Eus van Someren bleek dat bij dementerende ouderen extra licht overdag, slaapproblemen ‘s nachts kan helpen voorkomen. Niet door zeer ingewikkelde of dure technologie, maar door het eenvoudig verplaatsen van meubels. Een stoel of een tafel dichter bij het raam of een extra lamp kan er al voor zorgen dat een patient langer zelfstandigheid kan blijven wonen.
De Leidse prof. Serge Rombouts heeft zich door een subsidie van de Hersenstichting kunnen wijden aan het verbeteren van de fMRI- en MRI scantechnologie. Dementie is daardoor sneller te herkennen. Uiteindelijk moet die vroege diagnose leiden tot aanmerkelijke betere behandelmogelijkheden en meer begrip van de omgeving.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen