Aanpak palliatieve zorg in ggz
ArrayOm de palliatieve zorg in de ggz-instellingen te bevorderen en te verbeteren, hebben GGz Centraal en GGzE samen met de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) een aanpak ontwikkeld. Deze aanpak bevat een visiedocument palliatieve zorg in ggz, een handleiding voor het opzetten van een palliatieve unit en trainingen voor professionals en vrijwilligers.
Verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in psychiatrische stoornissen, moeten veel meer dan voorheen oog hebben voor met lichamelijke ziekten en begeleiding van het stervensproces; palliatieve zorg. Met de ontwikkelde materialen kunnen ggz-instellingen aan de slag.
Heidi de Kam, voorheen voorzitter van V&VN Adviesradennetwerk, en Wubbien Wesselink, V&VN-lid en hoofdbehandelaar stonden aan de basis van de palliatieve unit, de film ‘Mijn tante is thuis gestorven’ en het gezamenlijke project met GGzE en VPTZ. De film ‘Mijn tante is thuis gestorven’ geeft op een mooie en indringende wijze weer hoe binnen GGz Centraal psychiatrische patienten en hun familie op een waardige manier in het stervensproces begeleid worden. In augustus 2011 was de opening van de palliatieve unit van GGz Centraal Zon &Schild.
Dit is de eerste palliatieve unit in Nederland speciaal voor psychiatrische patienten. Zonder de nodige subsidies en prijzen, zoals de subsidie van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, de door V&VN gesponsorde Anna Reynvaan Praktijkprijs en de LEVV-innovatieprijs, was het niet mogelijk geweest de film op te nemen en deze unit te starten.
Voor de handleiding over het opzetten van een palliatieve unit en voor presentaties kan contact worden opgenomen met Heidi de Kam, [email protected].
Bron: Nieuwsbank.nl