Jonge vrouwelijke huisartsen schrijven het beste voor
ArrayPatienten met een jonge vrouwelijke huisarts worden vaker volgens de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) behandeld dan patienten met een oudere, mannelijke huisarts. De kans dat deze patienten betere en goedkopere medicijnen voorgeschreven krijgen, is daardoor groter. Dat zegt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) dat het voorschrijfgedrag van huisartsen onderzocht.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jonge vrouwelijke huisartsen meer volgens de richtlijnen voorschrijven. Jonge vrouwelijke huisartsen zijn wellicht beter op de hoogte van de NHG-richtlijnen en/of minder gevoelig voor marketingactiviteiten van de farmaceutische industrie. ‘Wat de doorslaggevende reden is dat jonge vrouwelijke huisartsen beter medicijnen voorschrijven, is moeilijk te zeggen’, zegt Ruud Coolen van Brakel. ‘Daarom pleiten we ook voor meer onderzoek zodat we huisartsen die minder goed volgens de richtlijnen behandelen, beter kunnen helpen hun voorschrijfgedrag te verbeteren’. Het IVM wil dat zo veel mogelijk huisartsen volgens de richtlijnen voorschrijven omdat daarmee de patienten de beste zorg krijgen.
Grote regionale verschillen
Het IVM ontdekte ook grote regionale verschillen. Huisartsen in Midden- en Zuid-Limburg schrijven het minst volgens de richtlijnen voor. In de regio’s Maastricht, Heerlen, Roermond en Weert doen de huisartsen het beduidend slechter dan hun collega’s in de regio’s Almere, Lelystad en Zwolle. Coolen van Brakel: ‘Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld regionale gezondheidsverschillen, het beleid van zorgverzekeraars of regionale afspraken tussen zorgverleners. Wij adviseren zorgverzekeraars om huisartsen in regio’s die laag scoren te stimuleren in beter voorschrijven’.
Bron: IVM