NU’91 schrikt van gemelde incidenten VU onderzoek geweld tegen GGZ-hulpverleners

Array

De Vrije Universiteit heeft in de zomer 2011 samen met verschillende partijen – waaronder NU’91 – onderzoek gedaan naar geweld tegen hulpverleners in de ggz-sector. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn bekend. NU’91 schrikt van de ernst van de gemelde incidenten; van bijten, slaan tot poging tot wurgen. NU’91 gaat zich hard maken dat werkgevers en politiek zich in gaan zetten voor een oplossing.
Een van de arbeidsrisico’s voor medewerkers in de ggz is agressie en geweld. Naast patienten en clienten kunnen familieleden en bezoekers agressief gedrag vertonen. Het is belangrijk dat bij agressie-incidenten aangifte wordt gedaan bij de politie. Alleen dan kunnen de veroorzakers via de juiste juridische weg worden aangepakt.

Er is in Nederland slechts op beperkte schaal onderzoek gedaan naar de aard en omvang van agressieve incidenten tegen hulpverleners in de intramurale psychiatrie. Naar de eventuele strafrechtelijke reactie is helemaal geen systematisch onderzoek verricht. Dit was de aanleiding voor de onderzoekers van de afdeling Strafrecht en Criminologie van de Vrije Universiteit van Amsterdam voor het uitvoeren van een onderzoek. Dit onderzoek is een eerste voorwaardelijke stap in het ontwikkelen van een door het veld gedragen leidraad, die beslissingen met betrekking tot eventuele aangifte en strafrechtelijke reactie zal ondersteunen.

De eerste resultaten van dit onderzoek zijn bekend, zie daarvoor de pdf-bestanden hieronder. Half januari 2012 volgen verdere gegevens over de eventuele strafrechtelijke reactie die volgt na een aangifte.

informatie over de aard, omvang en gevolgen van geweldsincidenten

 overwegingen van slachtoffers om wel of geen aangifte te doen

Bron: NU ’91

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen