Ontrafelen ziektebeeld en behandeling septische shock door onderzoek
ArrayWelke veranderingen zie je in de bloedbaan optreden bij een septische shock? Dat is de onderzoeksvraag waarop Koen Hartemink antwoord geeft in zijn proefschrift. De resultaten verbeteren het inzicht in het ziektebeeld en bieden aanknopingspunten om de behandeling van patienten met deze ernstige vorm van bloedvergiftiging te verbeteren. Hartemink promoveert 16 december bij VUmc.
Septische shock treedt op als gevolg van een ontstekingsreactie van het gehele lichaam op een infectie. Zo’n infectie kan bijvoorbeeld ontstaan door een bacterie in de bloedbaan. De septische shock kan schade veroorzaken aan organen als het hart, de nieren en de hersenen. Als gevolg van deze orgaanschade overlijden jaarlijks veel patienten aan septische shock.
Dit proefschrift beschrijft circulerende stoffen in de bloedbaan tijdens het beloop van septische shock. Doel hiervan is om meer inzicht te krijgen in de ziekte om zo in een vroege fase van de ziekte in te kunnen grijpen en de overlevingskansen van patienten met septische shock te verbeteren.
Het onderzoek legt onder andere verbanden tussen diverse stoffen in het bloed die zijn betrokken bij de afweerreactie van het lichaam en de functie van het hart. Ook bleken deze van invloed te zijn op de veranderingen in de bloedsomloop tijdens het ziektebeloop.
Andere stoffen bleken te wijzen op een verminderde hartspierfunctie tijdens de ziekte. Daarnaast zijn er stoffen beschreven die van belang zijn bij het voorspellen van het ziektebeloop en het monitoren van de reactie van het lichaam op de behandeling. Ten slotte wordt de invloed op het afweersysteem beschreven van bepaalde medicijnen die veel gebruikt worden bij de behandeling van patienten met septische shock.
Door het ontrafelen van het ontstekingsproces tijdens het ziektebeloop en de diverse factoren die hierbij een rol spelen wordt geprobeerd aangrijpingspunten voor behandeling te vinden om de prognose van patienten met septische shock te verbeteren.