Neutrale patiëntenvoorlichting over medicijnen blijkt lastig

Array

Patienten krijgen tijdens voorlichtingsbijeenkomsten onevenwichtige informatie over receptgeneesmiddelen. Dat concludeert het programma Gezonde scepsis van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) na het bezoeken van acht voorlichtingsbijeenkomsten over onder andere depressie, ADHD en diabetes. Geen enkele bijeenkomst hield zich volledig aan de ‘Leidraad informatie UR-geneesmiddelen’ van Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR). De Leidraad bevat aanwijzingen voor het geven van neutrale, evenwichtige informatie over receptgeneesmiddelen. Gezonde scepsis pleit voor meer bekendheid van de Leidraad.

Onevenwichtig en incompleet
‘De informatie gegeven op de bijeenkomsten is in sommige gevallen onevenwichtig. Hierdoor bestaat het risico op een onnodige vraag naar specifieke receptgeneesmiddelen’, zegt Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM. ‘De informatie was daarnaast niet altijd compleet. Zo ontbrak informatie over bijwerkingen, maar was er wel veel aandacht voor de voordelen van bepaalde medicijnen’. Ook een deel van de tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten verzamelde voorlichtingsmaterialen was niet in overeenstemming met de Leidraad. De informatie leidde in een aantal gevallen indirect naar een bepaald geneesmiddel. Bij door farmaceutische bedrijven gesponsorde voorlichtingsmaterialen waren afwijkingen van de Leidraad en daardoor onevenwichtige informatie het grootst.

Meer bekendheid
De Leidraad is onvoldoende bekend bij de organisatoren van patientbijeenkomsten (meestal patientenorganisaties en zorginstellingen) en sprekers (meestal artsen of andere zorgverleners). Daarnaast bestaat discussie en onduidelijkheid over voor wie de Leidraad geldt. Gezonde scepsis pleit voor betere implementatie van de Leidraad. Daarnaast adviseert Gezonde scepsis de CGR om bij herziening van de Leidraad patientenorganisaties te betrekken. Ruud Coolen van Brakel: ‘Zo kan het draagvlak voor de Leidraad worden vergroot en neemt het risico dat patienten onevenwichtige informatie krijgen, af’. Lees het volledige rapport.

 

 

 

Medicijngebruik

Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is hét instituut dat gespecialiseerd is in het verspreiden van informatie en effectieve oplossingen voor een goed, veilig, betaalbaar, doelmatig en verantwoord medicijngebruik. Wij kunnen organisaties een totaalpakket van onze producten en diensten aanbieden, of een combinatie daarvan. Zo gaan (multidisciplinaire) implementatietrajecten vaak gepaard met (praktijk)onderzoek en door het IVM ontwikkelde voorlichtings- en werkmaterialen.

Ons volledige nascholingsaanbod en de link naar onze digitale leeromgeving vindt u onder Voorlichting en scholing zorgverleners. Veel (werk)materialen voor het Farmacotherapieoverleg (FTO) en folders, brochures en e-learningcursussen vindt u in onze webshop.

Het IVM helpt zorgprofessionals ervoor te zorgen dat iedereen goede en veilige geneesmiddelen krijgt. Wij doen ons werk vanuit een maatschappelijk perspectief, zonder winstoogmerk en geven informatie uit onverdachte hoek. Ons doel is zorgprofessionals helpen nog beter te worden in hun werk, zodat patiënten daar optimaal van profiteren. Vandaar ons motto: wij maken u beter!

Recente artikelen