Koninklijke Onderscheiding voor cardioloog dr. H.W.M. Plokker
ArrayBurgemeester A.J. Gerritsen van gemeente De Bilt reikte op vrijdag 2 december de versierselen die horen bij de Koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau uit aan  – vanwege pensionering – scheidend cardioloog dr. H.W.M. Plokker. De uitreiking vond plaats tijdens het afscheidssymposium dat de heer Plokker werd aangeboden.
Dr. Plokker ontving de onderscheiding voor zijn grote verdiensten op het gebied van cardiologie in binnen- en buitenland. Hij is een alom hoog gewaardeerd cardioloog en opleider, ondermeer op het gebied van aangeboren hartafwijkingen. Zowel in het St. Antonius Ziekenhuis, als daarbuiten, groeide hij uit tot een toonbeeld van de cardiologie. Hij was lid van vele adviesorganen, waaronder de Gezondheidsraad, was bestuurlijk actief binnen de Hartstichting en had een internationale reputatie als expert bij menig commissie. Vorig jaar nog werd hij door de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) onderscheiden met de Wenckebach-penning* voor zijn verdiensten voor de cardiologie in Nederland. En op 11 oktober jl. ontving hij de Snellenpenning** van de Nederlandse Hartstichting.
Plokker werd in 1946 geboren in Den Haag en studeerde Medicijnen aan de Universiteit Utrecht. Zijn opleiding tot cardioloog volgde hij in het St. Antonius. In 1978, 3 maanden voordat hij klaar was met zijn opleiding tot cardioloog, promoveerde hij op de automatisering van het ECG, in het bijzonder de diagnostiek van ritmestoornissen. Na zijn promotie bleef hij werken in het St. Antonius, Naast de ritmecardiologie had Plokker interesse in de congenitale en kindercardiologie. Later legde hij zich steeds meer toe op het dotteren.
Terugkijkend op zijn carrière is Plokker trots op twee dingen. “Toen ik in het St. Antonius kwam werken, waren we een heel goed centrum in Nederland en golden we (zeker binnen de cardiologie) als de nummer één. Dat zijn we nog steeds. Ten tweede het aantal gepromoveerden dat we telkens als algemeen ziekenhuis weer afleveren. Dat er naast al het doewerk nog ruimte is voor wetenschap, vervult me met zoveel trots. In het St. Antonius bewerkte promoties, dat is het mooiste wat er is.†Aan zijn komende pensionering moet de scheidend cardioloog nog wennen: “Het is wel een raar idee en ook een raar systeem: op 31/12 ben je nog 100% cardioloog en op 1/1 0%. Maar gelukkig heb ik niet enkel één passie. Mijn gezin, liefde voor mooie auto’s, reizen, golf, er komt nu allemaal eindelijk meer tijd voor.â€
Â
Â
* Wenckebach-penning: Erepenning die de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie uitreikt aan hen die zeer verdienstelijk zijn geweest voor de cardiologie in Nederland.De prijs is vernoemd naar Karel Wenckebach (1864-1941), internist en hoogleraar in o.a. Groningen. Hij zag als eerste het belang in van de röntgenologie voor de diagnosticering van inwendige ziekten, en reeds vroeg legde hij zich toe op de vervaardiging van röntgenfoto’s op glasplaat. Van hem zijn de Wenckebachse perioden bekend gebleven, een bepaald type hartritmestoornis.
**Snellenpenning: De Hartstichting reikt deze prijs, die vernoemd is naar de eerste hoogleraar en grondlegger van de cardiologie Prof. dr. H.A. Snellen, in bijzondere gevallen uit aan mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld binnen de cardiologie en de strijd tegen hart- en vaatziekten en een bijdrage hebben geleverd aan de missie van de Hartstichting.