Afslag Twente – Health Valley Platform bijeenkomst
Rene Luigies 24 november 2011 - 14:22
Array
Het openingswoord is van Jan Jonker, directeur Health Valley. De V van valley staat voor verbinden, verbreden, versnellen en verdiepen.
Dit alles met betrekking tot zorg en het mkb. Verbinden van deze twee, het verbreden van de contacten tussen zorg en de maakindustrie. Het versnellen van innovatie en het verdiepen van de toepassingen.
In totaal 100 projecten zijn de afgelopen jaren de revue gepasseerd, waarvan 35 gerealiseerd. Daaraan is een ontwikkelingsomzet van
70 miljoen euro verbonden, en er zijn 500 werknemers bij betrokken.
Health Valley wordt daarin onder meer ondersteund vanuit lokale overheden, zoals de provincies Gelderland en Overijssel.
Huub Maas, directeur MediMate, een spin-off van de universiteit van Twente vervolgt de middag met zijn bijdrage. Medimate is gespecialiseerd in point of care diagnostiek. Point of care is het ziekenhuisbed, home point of care is bij de patient thuis. Gedreven door de vergrijzingsproblematiek komt de nadruk steeds meer op home point of care te liggen.
De eerste ontwikkeling is een chip waarmee lithium gemeten wordt, voor manisch depressieve patienten. Door deze chip is de meting van centraal naar decentraal verplaatst. Vanuit de kliniek naar de thuissituatie. Een belangrijk aspect voor dit type patient.
Het patientbelang is gelegen in veel minder ziekenhuis bezoek, hetgeen een grote belasting is voor mensen met manische depressiviteit.
De ontwikkeling van deze chip heeft tien jaar geduurd, van eerste idee tot uiteindelijk product, inclusief certificering. Met deze methode is niet alleen lithium te meten, maar in totaal een variatie van 150 verschillende stoffen.
Maas stelt dat met deze techniek een wereldmarkt open ligt. Voor een klein bedrijf blijkt dat echter moeilijker dan het lijkt. Vooral de financiering van een dergelijk traject is moelijk. Daarvoor heeft MediMate nu aandeelhouders, launchers customers zoals Achmea, Agis, en de Friesland zorgverzekeraars en gebruik gemaakt van diverse subsidie regelingen.
De mogelijkheden tot diversificering zijn dankzij deze financiering mogelijk geworden. Het streven is nu om per stofje een chip te maten. En uiteindelijk een chip per mens, dus gekoppeld aan bepaalde ziektebeelden of combinaties van ziektebeelden.
Met deze technologie wil MediMate niet de Apple van deze sector worden, maar de IntelInside!
Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)
René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.
Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes
Valpreventie2.0
In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.
De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.
Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.