Snelle weefseltypering in het belang van patiënt

Array

Eerste labXpress van het vasteland in Maastricht in gebruik genomen
Als eerste kliniek op het vasteland van Europa heeft het Maastricht UMC+ een nieuw apparaat in gebruik genomen voor geautomatiseerde weefseltypering. Met het apparaat, labXpress genaamd, kunnen 800 weefseltyperingen tegelijk worden uitgevoerd. De handelingen gaan sneller en nauwkeuriger, waardoor het resultaat uiteindelijk beter is.

Bovendien worden allerlei handelingen die in het verleden met de hand gedaan moesten worden, zoals het RSI-gevoelige pipetteren, nu geautomatiseerd uitgevoerd. De menskracht die dat uitspaart, kan voor het meer inhoudelijke analyse-werk worden ingezet. Prof. Dr. Marcel Tilanus, hoofd van de afdeling: “Door de labXpress hebben we sneller en nauwkeuriger resultaat bij de weefseltyperingen, en dat is in het belang van de patient. De winst voor de afdeling is dat we minder mensen kwijt zijn aan de productiekant, en meer tijd krijgen voor het denkwerk: voor analyses en wetenschappelijk onderzoek. Het werk wordt een stuk leuker. De medewerkers zijn daar enthousiast over.” Twee medewerkers van de afdeling zijn inmiddels in Manchester opgeleid om het nieuwe apparaat te kunnen bedienen.

 

Met de aanschaf is een investering van 300.000 euro gemoeid. Aangezien er menskracht wordt uitgespaard, verdient het apparaat zichzelf terug. Daar komt nog eens bij dat de extra capaciteit het mogelijk maakt ook weefseltyperingen te doen voor andere klinieken. Het Klinikum Aachen  heeft zich al gemeld om zijn weefseltyperingen in Maastricht te laten uitvoeren.

 

Weefseltypering is met name van belang bij orgaantransplantatie en beenmergtransplantatie. Voordat er getranplanteerd kan worden, wordt de DNA-structuur van de orgaandonor of de beenmergdonor tot in detail bepaald om te kunnen beoordelen of het orgaan geschikt is danwel welk beenmerg het best matcht met het DNA van de ontvangende patient.

 

De afdeling weefseltypering van het Maastricht UMC+ behoort tot de top-5 (HLA-toplaboratorium) van Europa. De aanwinst geeft de mogelijkheid deze positie nog te verbeteren.

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen