Philips introduceert Vitalsigns Camera voor iPad 2

Array

Eindhoven –Koninklijke Philips Electronics N.V. (AEX: PHI, NYSE: PHG) introduceerde op 17 november 2011 een persoonlijke app voor de iPad 2 die met behulp van de iPad-camera op afstand iemands hartslag en ademhaling kan meten. Dankzij deze baanbrekende technologie kunnen mensen thuis eenvoudig en discreet hun hartslag en ademhaling meten*. De app is te downloaden in de App Store.

Hoe het werkt
De hartslag veroorzaakt lichte verkleuringen in het gezicht. Deze zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar met behulp van geavanceerde software kan de camera van de iPad 2 deze ‘miniblosjes’ detecteren om de hartslag te meten. Bij het ademhalen gaat de borstkas op en neer. Met behulp van geavanceerde software kan de camera van de iPad 2 de beweging van de borstkas traceren om de ademhaling te meten.

De app biedt gebruikers van de iPad 2 de mogelijkheid om thuis in alle rust hun hartslag en ademhaling te meten*. Met de app is het bovendien mogelijk om de resultaten meteen te delen via Facebook, Twitter of e mail.
Een film met de uitleg is te vinden op Youtube

Veelbelovende technologie
Philips heeft drie jaar aan de ontwikkeling van deze cameratechnologie gewerkt. Hoewel het concept eenvoudig is, is het berekenen van meerdere parameters – zoals hartslag en ademhaling – uit live videobeelden een enorme technische uitdaging gebleken. Met behulp van geavanceerde algoritmen is Philips erin geslaagd om deze uitdagingen te overwinnen, waarbij het gebruik heeft gemaakt van zijn diepgaande interne kennis van optica, video en signaalverwerking. Philips is ervan overtuigd dat deze baanbrekende innovatie een breed marktpotentieel heeft. Bovendien maakt Philips deze technologie beschikbaar als licentie in geselecteerde applicatiedomeinen.

Ga naar www.vitalsignscamera.com voor een introductievideo en meer informatie over deze app.

* De app is noch voor diagnoses, noch voor klinische metingen, bewaking of besluitvorming bedoeld. Metingen en meetgegevens worden uitsluitend ter vermaak verstrekt.

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen