Veertig jaar psychiatrie in UMC St Radboud
ArrayOp 2 december aanstaande viert de afdeling Psychiatrie van het UMC St Radboud het veertigjarig jubileum met een symposium in Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen. Op het symposium zijn alle alumni, (oud-)medewerkers, en (oud-)samenwerkingspartners na inschrijving van harte welkom.
Rond 1970 kreeg het Radboudziekenhuis er meerdere nieuwe afdelingen bij. Eén daarvan was, in 1971, de afdeling Psychiatrie met als hoofd de eerste Nijmeegse hoogleraar psychiatrie, prof.dr. S.J. Nijdam. Deze nam in 1984 afscheid en is in 1997 overleden.
Op het symposium ter ere van het veertigjarig jubileum gaat het huidige hoofd, prof.dr. Paul Hodiamont, in op de geschiedenis van de (afdeling) Psychiatrie. Portretten van zijn voorgangers worden onthuld door prof.dr. Melvin Samsom, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud.
Prof.dr. Nico Nelissen, emeritus hoogleraar sociologie, heeft een studie uitgevoerd naar de wijze waarop ‘dollen en dwazen’ in de loop der tijd onderdak hebben gekregen. Op het symposium houdt hij een voordracht over de huisvesting van deze patienten door de eeuwen heen: van dolhuys naar droomhuis. Hij betoogt, dat men steeds op zoek is geweest naar de ideale huisvesting voor de psychiatrische patient, maar omdat dé psychiatrische patient niet bestaat, is ook de ideale huisvesting niet gevonden.
Veel aandacht is er op het symposium voor de wijze waarop de afdeling vandaag de dag invulling geeft aan onderwijs, onderzoek en patientenzorg.
Het onderwijs is tegenwoordig niet alleen gericht op kennisoverdracht en vaardigheidstraining, maar ook op de attitudevorming van de student ten opzichte van het vak en van de patient.
Het wetenschappelijk onderzoek heeft een sterke ontwikkeling doorgemaakt en staat hoog aangeschreven. Met het onderzoek naar de achtergronden van ADHD, autisme, depressies en de behandeling ervan loopt de afdeling landelijk en internationaal voorop.
De patientenzorg profiteert volop van de onderzoeksresultaten. De patientenzorg voor kinderen is goed geborgd in de samenwerking met Karakter, het expertisecentrum voor zorg en kennis rond complexe kinder- en jeugdpsychiatrie.