VU-hoogleraar Nico Vermeulen ontvangt eredoctoraat voor onderzoek naar bijwerkingen

Array

Nico Vermeulen, hoogleraar moleculaire toxicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, krijgt vrijdag 18 november een eredoctoraat van de Universiteit van Kopenhagen. Hij krijgt deze erkenning voor zijn onderzoek naar hoe medicijnen in het lichaam worden afgebroken en hoe daarbij soms ernstige bijwerkingen kunnen ontstaan. Vermeulen is (co-)auteur van ruim 350 wetenschappelijke publicaties en behoort tot de meest geciteerde wetenschappers op dit gebied.

Inzicht in (ernstige) bijwerkingen
De centrale vraag in Vermeulens onderzoek is waar en hoe het lichaam medicijnen afbreekt en verwijdert. Hij zoekt daarvoor manieren om de onderliggende mechanismen te voorspellen met innovatieve modellen. Vermeulen gebruikt deze modellen ook om eventuele bijwerkingen van nieuwe medicijnen in een vroeg stadium van de ontwikkeling te voorspellen. Het is van groot belang daar zo veel mogelijk inzicht in te krijgen voordat een nieuw medicijn op de markt komt. De experimentele en computermodellen van Vermeulen spelen een cruciale rol in het vergroten van dit inzicht. De meeste ernstige bijwerkingen ontstaan pas nadat enzymen het medicijn in de lever omzetten in giftige afbraakproducten. De werking van enzymen staat daarom centraal in Vermeulens onderzoek.

Gevoeligheid voor bijwerkingen varieert sterk
Nico Vermeulen promoveerde in 1980 in de farmacologie aan de Universiteit Leiden en is sinds 1985 hoogleraar moleculaire toxicologie aan de VU. “De gevoeligheid voor bijwerkingen van medicijnen varieert sterk tussen individuele patienten. Om dat te verklaren moeten we tot op het moleculaire niveau de onderliggende mechanismen ophelderen”, legt Vermeulen uit. “Dat is erg ingewikkeld. Daarom werken we intensief samen met verschillende toponderzoeksgroepen in Europa, waaronder de Universiteit van Kopenhagen.”

Recente artikelen