Verklein je kans op diabetes

Array

Gezonder eten kan de kans op diabetes type 2 verkleinen. Maar dan moet je wel weten hoe dat moet. Daarvoor heeft Kijk op Diabetes de website netzolekker.nl gelanceerd. Hierop staan filmpjes waarin Els Dijkstra, voedingskundige van het Voedingscentrum, laat zien hoe je twintig gerechten uit verschillende eetculturen een stuk gezonder kunt koken.

Dijkstra kookt samen met vier verschillende vrouwen populaire gerechten uit de Hindoestaanse, Hollandse, Marokkaanse en Turkse keuken. Denk aan couscous, dolma’s, bakkeljauw en stamppot boerenkool. Deze gerechten kun je vaak met een simpele ingreep gezonder maken.

In een van de filmpjes laat Dijkstra bijvoorbeeld zien hoe je een kant-en-klare macaronimaaltijd gezonder kunt maken door er een simpele wortelsalade bij te maken: geraspte wortel, beetje sinaasappelsap en een hand rozijnen. Een stuk gezonder en, inderdaad: net zo lekker.

Diabetes
Hindoestanen hebben een relatief grote kans om diabetes type 2 te krijgen. De oorzaak daarvan is niet helemaal duidelijk. Hetzelfde geldt voor Turkse en Marokkaanse mensen. Ook bij Nederlanders komt diabetes steeds meer voor.

Dijkstra: ‘Het is me opgevallen dat veel Hindoestaanse, Turkse en Marokkaanse mensen houden van lekker en veel eten. Veel vlees, koolhydraten, vet en suiker en vaak weinig groente. Zo’n eetpatroon kan de kans op diabetes type 2 vergroten. Voor Nederlanders met zo’n soort eetpatroon geldt natuurlijk hetzelfde.’

Daarom geeft Dijkstra twintig traditionele gerechten een gezonde twist. Met kleine stapjes zoals minder vet, meer groente, volkoren ingredienten en kleinere porties eet je net zo lekker, maar een stuk gezonder.

Bekijk alle kookvideo’s op netzolekker.nl.

Bron: Voedingscentrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen