Een toekomst visie op games voor de gezondheidszorg
Rene Luigies 25 oktober 2011 - 12:07
Array
Jeroen van Mastrigt – Hogeschool voor de Kunsten – Utrecht
Er is nog geen duidelijkheid over hoe nu werkelijk serious games voor de zorg er uit moeten zien. Er zijn nog vele barrières die genomen moeten worden. Ten eerste, de zorg is uitermate multidisciplinair. Zowel qua zorgverlening, maar ook qua patienten populatie. Vooral aan dat laatste gaat de zorg volgens van Mastrigt nogal een voorbij. Een mooi voorbeeld daarvan is “the machine goes bing†uit de Meaning of Life van Monthy Pyton.
De medicus is nog veel te veel gericht op het ziektebeeld, in plaats van op de klant, in casu de patient. Van Mastright onderscheidt diverse typen medici, de dokter op zich, de wetenschapper en de ondernemer, die gericht is op het verdienen van veel geld. Daar staat tegenover de ontwikkelaar van serious games in de zorg. Die gaat vooral uit van de patient, en de emoties van de patient. Om die brug te slaan moet nog veel gebeuren.
Communicatie is het tweede probleem. Het ontbreekt nog aan optimale communicatie tussen medici onderling, en vooral naar buiten. Spelen voor medici zijn vaak saai en verstoken van creativiteit. Dit is het gevolg van het gebrek aan communicatie tussen de gaming industrie en de medische wereld. Om dat te verbeteren moet er een aparte branche opgezet worden, gericht op de ontwikkeling van serious games voor de zorgverleners. Helaas is de trend in de gaming industrie niet gericht op de zorg, en zeker ook in Nederland omdat de markt erg klein is. Van Mastrigt constateert dat daar wel een verschuiving in plaats vindt.
Onderschatting van het potentieel voor toepassingen in de zorg is het derde probleem. Bij het ontwerp moet uitgegaan van een wereldwijd potentieel, vergelijkbaar met een spel dat ontwikkeld is gebaseerd op de stad Utrecht en nu verkocht is aan Nintendo. En inmiddels het meest verkochte, niet door Nintendo gemaakte, product.
Van Mastrigt roept op om een nieuwe ecosphere te maken, de Game-o-sphere voor de zorg.
Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)
René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.
Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes
Valpreventie2.0
In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.
De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.
Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.