Samenwerking UMC St Radboud en TcLand Expression bij onderzoek naar effectiviteit reuma-medicijnen
ArrayHet UMC St Radboud en het Franse bedrijf TcLand Expression gaan samenwerken om de effectiviteit van geneesmiddelen tegen reumatoïde artritis beter te voorspellen. Het gezamenlijk onderzoek richt zich op biomarkers bij reumapatienten die eerder een beter beeld moeten geven of medicijnen gaan werken bij bepaalde patientgroepen.
De samenwerking tussen UMC St Radboud en TcLand is aantrekkelijk voor beide partijen. De verschillende fases in de translationele onderzoeksketen (fundamentele kennis uit het laboratorium doorontwikkelen naar bij patienten gevalideerde geneesmiddelen) worden effectiever en efficienter doorlopen. Voor het UMC St Radboud is de samenwerking met TcLand Expression een goed voorbeeld van valorisatie: kennis ontwikkelen, maatschappelijk aanwenden en bedrijvigheid creeren in samenwerking met bedrijven.
Juiste biomarkers
Prof. dr. Piet van Riel, afdelingshoofd Reumatische Ziekten van het UMC St Radboud: `Dit onderzoek past uitstekend binnen onze doelstelling om effectievere behandelmethodes te ontwikkelen. We zijn dan ook blij met TcLand samen te werken om de eerste companion diagnostic test in reumatoïde artritis te ontwikkelen.” Prof. Dr. Han Brunner, afdelingshoofd Antropogenetica vult aan: `Dit is weer een duidelijk voorbeeld waarin we laten zien dat juist de combinatie van meerdere internationaal toonaangevende teams, in dit geval Antropogenetica en Reumatische Ziekten, het UMC St Radboud aantrekkelijk maakt als partner in baanbrekend onderzoek”.
Alessandra Cervino, VP R&D and Biostatistics van TcLand Expression: “TcLand heeft een test ontwikkeld die het effect van Infliximab voorspelt op reumatoïde artritis. We verheugen ons op de samenwerking met prof. Piet van Riel en prof. Han Brunner en hun teams in het onderzoek naar de hele range van anti-TNF’s. We hopen dat hierdoor reumapatienten op den duur een betere behandeling tegen reuma zullen krijgen”.
Personalized medicine
Binnen de gezondheidszorg is er een duidelijke trend om meer geneesmiddelen op maat te ontwikkelen (personalized medicine). Het UMC St Radboud volgt al vele jaren de effecten van behandelmethodes bij reumapatienten, onder andere binnen de DREAM-samenwerking. Doel is om tot effectievere behandelmethodes te komen, waardoor behandelaars reumapatienten eerder de juiste medicijnen kunnen toeschrijven. Dat is kostenbesparend en minder belastend voor het lichaam. In de nieuwe behandelmethodes zal het gebruik van compagnion diagnostics in toenemende mate een belangrijke rol spelen. Deze ontwikkelingen zullen een belangrijke bijdrage leveren in de ontwikkeling van personalized medicine binnen het reumaveld.