WHO rapporteert daling tuberculose in 2010
ArrayZorg om resistente tuberculose blijft: ook dichtbij huis in Europa
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt vandaag in haar rapport ‘2011 Global TB Control Report Update’ dat het afgelopen jaar 1,45 miljoen mensen zijn overleden aan tuberculose. 8,8 miljoen mensen ontwikkelden de ziekte tuberculose. Dat betekent dat tuberculose in absolute aantallen aan het dalen is sinds 2006. Tussen 1995 en 2010 zijn 46 miljoen mensen genezen van tuberculose. Ook zijn er ongeveer 7 miljoen levens gespaard door de inzet van de DOTS behandelmethode[1]. Vooral in China zijn grote successen geboekt. KNCV Tuberculosefonds werkt al sinds 1990 in China. Wereldwijd blijft er desondanks grote zorg om diagnose en behandeling van multiresistente tuberculose (MDR-tbc)[2]. Ook dichtbij huis in Europa is sprake van een alarmerende toename van MDR-tbc.
Medicijnresistente tuberculose
Ondanks het grote aantal genezen patienten zijn er nog steeds miljoenen mensen met tuberculose die geen toegang hebben tot goede gezondheidszorg. Tuberculose blijft nog steeds wereldwijd de meest dodelijke infectieziekte na hiv/aids. In 2010 zijn 1,45 miljoen mensen overleden aan tuberculose. KNCV Tuberculosefonds is vooral erg bezorgd over de groei van het aantal MDR-tbc patienten. In 2010 ontwikkelden 290 000[3] patienten MDR-tbc, waarvan slechts 16% (46 000) werden behandeld.
Alarmerende toename van MDR-tbc in Europa
In 2009 telde de WHO regio Europa[4] 284.693 tbc-patienten, waarvan ruim 62.000 overleden. Alarmerend is de toename van MDR-tbc in WHO regio Europa. In 2009 telde WHO regio Europa 81.000 MDR-tbc patienten. De regio heeft hiermee het hoogst geschatte percentage van MDR-gevallen vergeleken met andere WHO-regio’s. Naast drie EU landen in de top van MDR-tbc probleemlanden (namelijk Estland, Letland en Litouwen), bevinden 15 van de 27 MDR-tbc probleemlanden van de wereld zich in de Europa-regio van de WHO. In onze regio komt tuberculose vooral veel voor in Oost-Europa. Naast onacceptabele persoonlijke tragiek en gevaren voor de volksgezondheid ter plekke, zijn de risico’s tastbaar in een toename van MDR-tbc in West-Europa. MDR-tbc, vaak een gevolg van ontoereikende behandeling van reguliere tuberculose, brengt aanzienlijk hogere kosten met zich mee voor de volksgezondheid. Zo kunnen de behandelkosten van MDR-tbc in Nederland oplopen tot 200.000 euro.
Tuberculose in Nederland: aandacht blijft nodig
Na een jarenlange daling was er in 2009 een stijging van 16% van het aantal tbc-patienten in Nederland. In 2010 daalde het aantal tbc-patienten weer, tot 1.080, maar dat is nog steeds 8% hoger dan de gemiddeld duizend patienten die in 2006-2008 werden vastgesteld. Dit betekent dat tuberculose ook in Nederland nog steeds een belangrijke infectieziekte is en onze aandacht nodig heeft. Het tbc-sterftecijfer in Nederland is vrij constant en relatief laag, maar gemiddeld sterft toch ook in Nederland 1 op de 70 tbc-patienten aan deze ziekte.
Nederlanders reizen veel en over de hele wereld. Dat is één van de manieren waarop tuberculose weer in Nederland komt. Naast het internationale reisverkeer is ook immigratie een belangrijke oorzaak voor tuberculose in Nederland. Ook om die reden is het belangrijk dat KNCV Tuberculosefonds haar expertise blijft delen met ontwikkelingslanden en opkomende markten, zodat tuberculose in een vroeg stadium wordt opgespoord en effectief wordt behandeld.
[1] DOTS staat voor directly observed treatment short-course en is de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen aanpak voor tuberculose. KNCV Tuberculosefonds heeft deze aanpak medeontwikkeld.
[2] Bij MDR-tbc is de ziekteverwekker ongevoelig voor de twee krachtigste medicijnen tegen tuberculose.
[3] Dit zijn MDR-tbc patienten onder de daadwerkelijk opgespoorde tbc-patienten. Naar schatting is het werkelijke aantal ongeveer 30% hoger.
[4] Deze door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zo benoemde bestrijdingsregio omvat naast de EU alle oostelijke buren van de voormalige Sovjet-Unie.