Open Brief huisarts: Politici spelen paniekvoetbal over zorguitgaven
ArrayHuisarts: Politici spelen paniekvoetbal over de zorguitgaven
Met een 0pen Brief aan de politiek reageert de Vogelvrije Huisarts op de nieuwste voorstellen tot bezuinigingen op de gezondheidszorg: De brief van VVD politicus Anne Mulder “Wanbetalers zijn klaplopers†(Volkskrant 22-9-2011) is exemplarisch voor de paniek in de politiek over de zorguitgaven.
Mulder dramatiseert, maar zit te krabben waar het niet jeukt. Zo pleit hij ook, om de zorgkosten te beheersen, vóór een eigen risico in de huisartsenzorg. Bestaat er een relatie tussen het heffen van een eigen risico en kostenbesparing in de zorg? Heeft dit eigen risico geleid tot lagere kosten in de tweede lijn? Nee, dus waarom zou dat wel werken in de eerste lijn? Een uitermate naïef standpunt.
Maar er is meer: Edith Schippers, onze VVD minister van VWS, denkt nu door het invoeren van een quotum aan verwijzingen naar de tweede lijn de kosten te beperken. Hoe verzin je dit? Dacht de minister nu werkelijk dat huisartsen hun professionele autonomie opgeven ten faveure van een misselijkmakend quotum? Je zal als huisarts in een achterstandswijk werken met de daarmee gepaard gaande forsere gezondheidsproblemen. Of verzint de minister straks een gedifferentieerd quotum per postcode? Straks neemt men deze suggestie nog serieus: de Staat die centraal bepaalt hoeveel patienten medische zorg in ziekenhuizen wordt toegestaan? We leven toch niet in een Sovjet Unie?
Al jaren pleiten huisartsen juist voor versterking van de goedkope eerste lijn waar de huisartsenzorg toe behoort: dichtbij de patient, goede kwaliteit voor een lage prijs. In het geval van de huisartsenzorg zijn de kosten per persoon: 11,25 euro per maand voor 7 x 24uur zorg. Door meer te investeren in de eerste lijn bespaart de minister uiteraard kosten in de duurdere tweede lijn. De tweede lijn kan echter niet verplicht worden stil te zitten. Ook het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), een interdepartementaal, wetenschappelijk instituut nota bene, geeft dat aan.
Het SCP voorspelt ook dat de huidige zorgbegrotingen wéér zullen worden overschreden. Dat weet Edith Schippers, dat weet de Tweede Kamer, dat weten de verzekeraars. De vraag is waarom wordt er dan niet geïnvesteerd? De VVD was fanatiek voorstander van het huidige zorgstelsel terwijl een meerderheid van haar eigen stemmers tegen “marktwerking in de zorg†is. Marktwerking staat hier bewust tussen aanhalingstekens omdat er geen sprake is van marktwerking: de hoogte van de zorgpremie wordt niet vastgesteld door verzekeraars maar door de Overheid. En diezelfde VVD meende nog in 2006 met dit nieuwe stelsel 2 miljard euro om te kunnen buigen!
In januari van dit jaar meldt Edith Schippers, de VVD minister van VWS, dat ze minder marktwerking in de zorg wil om in de zomer te melden dat ze het mogelijk wil maken dat er meer particulier geld in de zorg kan worden geïnvesteerd. Wat willen de minister en de politiek nu eigenlijk? Edith Schipper heeft de Sociaal Economische Raad(SER) gevraagd om in 2013(einde kabinetsperiode Rutte) een advies uit te brengen over de zorgkosten; ze weet het dus als hoogste persoon op het ministerie niet. Wat ze echter verzuimd is het SER advies van vóór de invoering van het huidige zorgstelsel op te vragen; dat was negatief, evenals het advies van de Raad van State. Het herlezen en in beraad nemen van deze oude adviezen, is geen vrijblijvende zaak. Daar zouden politieke consequenties aan verbonden moeten kunnen worden. Maar dat wil deze minister, fanatiek voorstander van het huidige zorgstelsel, natuurlijk niet.
Hoe beschaafd wil Nederland zijn? Met de afbraak van het Persoon Gebonden Budget zijn we weer een stukje verder terug in de tijd. Als een land de zorg ziet als een te verzekeren vorm van schadelast waaruit winst valt te boeken, dan is het antwoord snel gegeven. Zorgverzekeraars zijn uiteindelijk schadeverzekeraars en die geven geen cadeautjes weg; hen valt niets te verwijten.
Opheffen van dit veel te dure zorgstelsel, geboren uit een tunnelvisie, levert de schatkist én de burger in één klap ongeveer 18 miljard euro op en hierna ongeveer 8 miljard euro per jaar. Is de politiek inclusief Kabinet Rutte zich daarvan bewust? Een ruime meerderheid van de Nederlanders heeft geen trek in dit zorgstelsel maar we watertrappelen door tot het formele einde van dit kabinet in 2013 en blijven miljarden verspillen!
De Vogelvrije Huisarts is in 2010 opgericht door Glenn Mitrasing, huisarts te Heerhugowaard, in reactie op de onverantwoordelijke kostenexplosie van zorgpremies, verbureaucratisering van de gezondheidszorg en de discriminatie van gezondheidswerkers.