Nieuwe magnetische materialen voor efficiënte koeling
ArrayBASF en FOM versterken samenwerking
De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en BASF starten weer een gezamenlijk onderzoeksprogramma over magnetocalorische materialen. Deze nieuwe generatie koelmaterialen zijn veelbelovend om toekomstige koelsystemen efficienter en stiller te maken. Dit is het tweede onderzoek van FOM en BASF samen en heeft een looptijd van vier jaar. “We willen de fundamentele magnetocalorische basisprincipes beter begrijpen. Dat helpt ons om nieuwe materialen te ontwikkelen om de beste routes voor productie op grote schaal te bepalen”, aldus programmaleider prof.dr. Ekkes Brück (TU Delft).
FOM en BASF begonnen hun samenwerking in 2008. Het eerste onderzoeksprogramma heeft nieuwe inzichten opgeleverd over de natuurkunde van het giant magnetocaloric effect. BASF werkt samen met haar industriele partners aan de marktintroductie van de eerste magnetocalorische apparaten.
Magnetocalorische materialen warmen op in een magneetveld en als ze er vervolgens uit worden getrokken, daalt hun temperatuur weer. Hierdoor is een warmtepomp gebaseerd op magnetocalorische materialen een goed alternatief voor traditionele koelsystemen, die gebruik maken van gascompressie en condensatie. Magnetische koeling is een veelbelovende techniek waarmee energieverbruik gereduceerd kan worden. “Op basis van de theorie kan er maximaal vijftig procent bespaard worden”, legt directeur van BASF Future Business GmbH dr. Thomas Weber uit. “Een bijkomend voordeel is dat koelelementen gebaseerd op een magnetische koelcyclus relatief klein zijn. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor de koeling van zeer verschillende apparaten, van kleine elektronische componenten tot koelkasten en airconditioners.” Koelgassen zijn dan niet nodig. Daardoor is deze vorm van koeling stiller en produceert minder trillingen dan huidige koelsystemen.
Publiek-private samenwerking
FOM en BASF werken samen binnen een zogenaamd Industrial Partnership Programme (IPP). IPP’s zijn onderzoeksprogramma’s waarin FOM academische kennis aan industriele ambities koppelt, door gerenommeerd fundamenteel natuurkundig onderzoek in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven uit te voeren. Bedrijven financieren ten minste vijftig procent. Dit onderzoek wordt uitgevoerd aan de TU Delft, de Radboud Universiteit Nijmegen en in de laboratoria van BASF in De Meern (NL) en Ludwigshafen (D).
Bron: BASF