Vragenlijst doeltreffend voor sturing behandeling COPD patiënten

Array

In de Zorgstandaard COPD neemt “ziektelast” van de patient een belangrijke plaats in. Ziektelast wordt bepaald aan de hand van de integrale gezondheidstoestand, waarbij wordt gekeken naar de stoornis, klachten, beperkingen en kwaliteit van leven van de patient. De traditionele indeling berust op de longfunctiemeting, maar de longfunctie zegt onvoldoende over de ziektelast van de patient en de prognose van zijn ziekte. Het is nu van belang dat wordt bepaald hoe de mate van ziektelast precies kan worden vastgesteld, daarvoor is binnen de LAN het ziektelast COPD project gestart.

Uit onderzoek van UMCG-promovendus Janwillem Kocks blijkt dat het meten van klachten en de gezondheidstoestand van patienten met behulp van een vragenlijst een geschikte methode is voor het sturen van de behandeling van COPD in de dagelijkse praktijk. Ook blijkt de vragenlijst het ziektebeloop bij opname in het ziekenhuis goed te kunnen voorspellen. Voor het bepalen van de hoeveelheid klachten en de gevolgen daarvan op het leven bij COPD zijn vragenlijsten ontwikkeld en gevalideerd. De Clinical COPD Questionnaire (CCQ) bestaat uit 10 vragen in drie categorieen: klachten, de functionele status (dat wat patienten nog kunnen en doen) en de mentale status (hoe patienten zich daarbij voelen). Tot nu toe werden de vragenlijsten meer voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt, dan voor de behandeling van individuele patienten.

Op basis van het onderzoek concludeert Kocks dat de CCQ betrouwbaar kan worden gebruikt voor individuele patienten in de dagelijkse praktijk. Het gebruik van de CCQ vragenlijsten tijdens een opname in het ziekenhuis voor een acute verergering van COPD (exacerbatie) is ook onderzocht. De gezondheidtoestand gemeten met de CCQ blijkt te voorspellen hoe snel mensen naar de intensive care overgeplaatst moeten worden, na ontslag opnieuw worden opgenomen, of komen te overlijden. Dit is in tegenstelling tot veel gebruikte metingen zoals het zuurstofgehalte in het bloed of benauwdheidsgevoel die het ziektebeloop in deze groep patienten niet goed voorspelden. Kocks concludeert dat de hulpverleners veel extra en zinvolle informatie krijgen door de CCQ te gebruiken bij COPD patienten met acute verergering. Op 1 juni promoveerde Kocks op zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het LAN ziektelast COPD project heeft met belangstelling kennisgenomen van dit onderzoek. Meer informatie is HIER te vinden.

Bron: LAN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen