CBS: Stijging aantal suicides

Array

In 2010 hebben 1600 inwoners van Nederland een einde aan hun leven gemaakt. Hiermee steeg het aantal zelfdodingen voor het derde achtereenvolgende jaar. Zelfdoding concentreert zich in toenemende mate in de middelbare leeftijdsgroep. Voor 15- tot 30-jarigen is het echter de belangrijkste doodsoorzaak.

Toename van 17 procent in drie jaar
Gerelateerd aan de bevolking ligt het zelfdodingscijfer in 2010 op 9,6 per 100 duizend inwoners. Dat is ruim 17 procent meer dan in 2007. Deze stijging volgt na een vrij plotselinge daling van het aantal zelfdodingen in 2006 en 2007. Inmiddels is het niveau weer ongeveer gelijk aan dat van 2000-2005. Zeven van de tien slachtoffers in 2010 zijn man.

Verhanging meest gekozen pleegwijze
De meest toegepaste wijze om zich van het leven te beroven is ophangen, wurgen of verstikken. Het aantal van deze zelfdodingen is met een toename van 30 procent ook sterk gestegen ten opzichte van 2007. De helft van de mannen die zichzelf in 2010 ombracht, deed dit op deze manier. Bij vrouwen was dit ruim een derde. Het aantal mannen dat zich voor een trein wierp, daalde van 143 naar 129. Bij de vrouwen steeg dit echter, van 45 naar 54

Vooral toename bij 40- tot 65-jarigen
Bij zowel mannen als vrouwen is bijna 60 procent van de slachtoffers tussen de 40 en 65 jaar. In deze leeftijdsgroep is de toename van het aandeel zelfdodingen sinds 2007 het grootst. Ook bij de andere leeftijdsgroepen nam het toe, behalve bij de 30- tot 40-jarigen.

Belangrijkste doodsoorzaak tussen 15 en 30 jaar
Bijna een kwart van alle sterfgevallen van 15- tot 30-jarigen betrof zelfdoding (197 van de 840). Daarmee is de sterfte door zelfdoding in deze categorie hoger dan de sterfte door verkeersongevallen (146 overledenen) en kanker (131 overledenen). Tussen 30 en 45 jaar is zelfdoding na kanker en hart-en vaatziekte de meest voorkomende doodsoorzaak. Vanaf 45 jaar neemt het aandeel van andere doodsoorzaken steeds meer toe.

Bron: CBS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen