Vernieuwde behandelmethode mijlpaal voor mensen met diabetes

Array

De behandeling van mensen met diabetes krijgt in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven een enorme boost. Jonge kinderen met diabetes, vrouwen met diabetes die zwanger zijn of een zwangerschapswens hebben en volwassenen die grote problemen hebben met hun insuline-instelling komen in aanmerking voor dit spectaculaire systeem. De continue glucose sensor meet 24 uur per dag automatisch de bloedsuikers, waardoor de mensen met diabetes in staat zijn om direct te reageren op de insulinebehoefte van hun lichaam. Het Diabetescentrum in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een dergelijk systeem.

Op dinsdag 13 september is er een thema-avond over dit onderwerp in het Catharina Ziekenhuis. Sprekers zijn kinderarts Roel Odink en internist Bert Bravenboer. Ook komen er vooral ervaringsdeskundigen aan het woord. De thema-avond wordt georganiseerd in samenwerking met de Diabetes Vereniging Nederland. De avond begint om 19.30 uur in de Wintertuin van het Catharina Ziekenhuis. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via e-mail: [email protected] of telefonisch tijdens kantooruren via: 040-239 6520.

Vergoeding mijlpaal voor diabetespatienten
De mensen met diabetes die met de nieuwe sensor gaan werken, dragen naast een insulinepomp een zender op het lichaam, die verbonden is met een naaldje dat eenvoudig onderhuids wordt ingebracht. Uit de stroom van metingen die deze sensor doet, wordt iedere 5 minuten een gemiddelde glucosewaarde berekend. De zender geeft de waarden door aan de insulinepomp, waardoor de hoeveelheid insuline meteen en beter afgestemd kan worden op de behoefte.

Het Catharina Ziekenhuis is 1 van de 20 ziekenhuizen in Nederland, die voldoet aan alle criteria die de verzekeraars hebben gesteld aan deze behandelmethode. Roel Odink en Bert Bravenboer vinden de continue glucose sensor een noodzakelijk en zinvol apparaat. Zij hebben zich dan ook gespecialiseerd om mensen met diabetes te adviseren en te helpen de sensor op de juiste wijze te gebruiken.

Zelfmotivatie en intensieve begeleiding
Het gebruik van het systeem vraagt om een intensieve begeleiding van een ervaren kinderdiabetesteam (www.kidzenko.nl) voor kinderen en hun ouders, en voor de volwassenen een goede afstemming met de internist en gynaecoloog in een gekwalificeerd diabetescentrum. De gebruiker van het nieuwe meetsysteem wordt binnen het ziekenhuis stap voor stap intensief begeleid bij het gebruik ervan.

Over Kidzenko.nl
De behandelmogelijkheid met de continue glucose sensor voor kinderen is dit jaar al mogelijk in Midden- en Oost-Brabant. De kinderdiabetesteams in 7 ziekenhuizen werken namelijk samen in de zorg die kinderen met diabetes en hun ouders nodig hebben. De samenwerking is van belang om goede kwaliteit en continuïteit van zorg aan kinderen en tieners met diabetes te garanderen: 24 uur per dag 7 dagen per week, waarbij de zorg dicht bij huis geleverd wordt. Deze samenwerking heet Kidz & Ko (www.kidzenko.nl). Door deze samenwerking is de sensor dit jaar beschikbaar voor kinderen in Midden- en Oost-Brabant.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen