Advies nieuwe prestaties en tarieven forensische zorg vastgesteld
ArrayAdvies nieuwe prestaties en tarieven forensische zorg vastgesteld
Op weg naar gereguleerde tarieven in 2013
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het advies vastgesteld met daarin de prestaties en bijbehorende prijzen waarmee het ministerie van Veiligheid en Justitie voor 2012 forensische zorg inkoopt. Dit jaar zijn geen dummyprijzen meer vastgesteld, maar productprijzen. Dat kon door een vergelijking te trekken met kosten uit de reguliere GGZ. De productprijzen zijn een volgende stap in de richting van de reguleringstaak die de NZa vanaf 2012 in de forensische zorg krijgt.
De nieuwe prijzen kunnen worden gebruikt bij declaratie, registratie en zorginkoop in de forensische GGZ. Het is de eerste keer dat er voldoende onderbouwde prijzen geadviseerd konden worden voor de Diagnose Behandel- en Beveiligings- Combinatie (DBBC). Dat was mede mogelijk door behandelingen in de forensische GGZ te vergelijken met kosten van behandelingen in de reguliere GGZ. Vergeleken met vorig jaar zijn de productprijzen voor behandelgroepen gemiddeld met 0,4% gestegen. De prijzen voor verblijf dalen met 15%.
Op dit moment declareren aanbieders in de forensische zorg in DBBC’s, maar krijgen zij nog betaald uit een budget. Dit zogenaamde vangnet is er om de risico’s van de overgang van budget naar prestatiebekostiging te ondervangen. De NZa adviseert de minister van Veiligheid en Justitie om het vangnet in 2012 in stand te houden, maar wil het vangnet naar 2014 toe afbouwen.
Begin 2012 zal de NZa in een Uitvoeringstoets adviseren over hoe en hoe snel prestatiebekostiging kan worden ingevoerd in de forensische zorg.De NZa spreekt in het advies van niet-gereguleerde prijzen omdat zij wettelijk nog niet bevoegd is om tarieven in de forensische GGZ vast te stellen. In veel andere sectoren worden de prijzen steeds meer vrijgelaten en verlaat de NZa de rol van regulator.
In de forensische GGZ stelt de NZa nu juist adviesprijzen vast om in 2012 de rol van regulator en marktmeester in te kunnen vullen. Dan krijgt de NZa dus ook de wettelijke verantwoordelijkheid voor het vaststellen van prestaties en tarieven.Een rechter kan mensen forensische zorg opleggen die een strafbaar feit hebben gepleegd en een psychische stoornis hebben. Dit kan tbs (met en zonder dwangverpleging) zijn, maar ook zorg voor mensen in detentie of plaatsing op een verslavingszorgafdeling of behandelingen in een GGZ-instelling.
bron: Nederlandse Zorgautoriteit
// | zoek soortgelijke berichten | // | Vindplaats van dit bericht | // | Printversie |