Waarborgzegel voor fixatievrije zorginstellingen
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 31 juli 2011 - 00:11
Array
De IDé gaat een waarborgzegel uitdelen aan zorginstellingen waarbij geen onrustbanden en een minimaal aantal vrijheidsbeperkende maatregelen wordt toegepast.In 2008 werd afgesproken door branche-, beroeps- en clientenorganisaties en de Inspectie voor de Gezondheidszorg in de intentieverklaring Zorg voor Vrijheid dat er eind 2011 geen onrustbanden meer zouden zijn in verpleeg- en verzorgingshuizen. Ook zou het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen flink verminderd zijn. Met het Waarborgzegel wil de Innovatiekring Dementie instellingen belonen die dit afgesproken doel ook daadwerkelijk behaald hebben.
Instellingen die het waarborgzegel krijgen worden geregitsreerd en ontvangen een keurmerk dat zij op hun drukwerk en website kunnen gebruiken. Er is ook een deurplaquette beschikbaar waarop staat dat zij een fixatievrije zorginstelling zijn.
De kern van het waarborgzegel is: Niet vastbinden én de grootstmogelijke terughoudendheid met antipsychotica. Wat wel? Zorgverlening volgens de ‘Richtlijn Preventie van valincidenten bij ouderen’ (2004)’ van het CBO en de ‘Richtlijn Probleemgedrag, met herziene medicatieparagraaf 2008’ van Verenso. Met een driesterrensysteem kunnen zorginstellingen aangeven hoe ver zij hiermee zijn. Zorginstellingen die in aanmerking willen komen voor dit keurmerk kunnen zich op de website van IDé aanmelden.
Bron: Gastvrijezorg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.
Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.
De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.