Hiv-besmetting kinderen terugdringen door zwangere vrouwen intensiever te behandelen
ArrayEen reeks internationaal gezaghebbende onderzoekers, onder wie verschillende van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), stelt in een
commentaarstuk in het medische topblad The Lancet (2011-Lancet Viewpoint – PMTC(PDF))voor om de hiv-besmetting van kinderen terug te dringen door zwangere vrouwen intensiever te behandelen
dan de huidige richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie vragen. Met Malawi als voorbeeld, argumenteren ze waarom deze aanpak inontwikkelingslanden effectiever zou zijn dan het huidige beleid, zonder dramatisch meer te kosten.
Om financiele, psychologische en praktische redenen worden zwangere vrouwen in Afrika niet routinematig op HIV onderzocht. Zorg voor perinatale patienten die mogelijk HIV-positief zijn, wordt echter niet expliciet onderwezen aan verpleegkundigen en vroedvrouwen in opleiding, noch aan de medische faculteit.
Het natuurlijke beloop van verticaal verworven HIV-infectie is in de geïndustrialiseerde landen nog onduidelijk en nog meer in Afrika. Als wij zwangere vrouwen een HIV-test zouden aanbieden en alle HIV-positieve moeders één jaar lang van gehumaniseerde melk zouden voorzien, zou dit (exclusief het testen) bijna eenderde van het budget voor de gezondheidszorg opslokken. Bovendien zou het geven van flesvoeding de moeders automatisch stigmatiseren en zou het aantal ongewenste zwangerschappen toenemen wegens het wegvallen van de contraceptieve werking van borstvoeding.