Ambulante ouderenpsychiatrie meestal van goede kwaliteit

Array

De kwaliteit van de ambulante ouderenpsychiatrie is in veel opzichten gewaarborgd. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar de kwaliteit van de ambulante behandeling van ouderen met psychiatrische problemen. Toch zijn verdere verbeteringen nodig.

Het aantal ouderen in Nederland dat psychiatrische zorg nodig heeft, neemt toe. De ziektebeelden in de ouderenpsychiatrie behoren tot de meest ernstige en chronische aandoeningen. Kenmerkend is een grote ziektelast voor zowel patient als omgeving. Een relatief kleine verandering kan het fragiele evenwicht en de zelfredzaamheid al ernstig verstoren. Goede psychiatrische zorg voor deze ouderen is dus van groot belang.

Bij 33 GGZ-locaties beoordeelde de inspectie in hoeverre de diagnostiek en de ambulante behandeling voldeden aan normen voor verantwoorde zorg.
De uitkomsten van dit inspectieonderzoek zijn overwegend positief. Bij driekwart van de onderzochte GGZ-locaties voldoen de diagnostiek en behandeling aan de normen. Inspecteurs waren herhaaldelijk onder de indruk van de motivatie en de grote betrokkenheid van de behandelaren bij ‘hun’ ouderen. De samenwerking met andere zorgverleners en instellingen (ketenpartners) is sterk in ontwikkeling. De kwetsbaarheid van de doelgroep vraagt echter toch ook om verdere verbeteringen in de ambulante geestelijke gezondheidszorg (GGZ) voor ouderen op een aantal onderwerpen.

Lichamelijk onderzoek tijdens diagnose
Bij ouderen treden psychische en lichamelijke aandoeningen vaak tegelijkertijd op. Daarom is het belangrijk dat een algemeen lichamelijk onderzoek deel uitmaakt van de diagnostiek van ouderen met psychiatrische klachten. Een derde van de onderzochte locaties kon echter niet goed aantonen dat bevindingen uit dat lichamelijk onderzoek deel uitmaken van de diagnostiek.

Systematisch volgen van behandelresultaten
Het periodiek volgen van de situatie van de patient is belangrijk voor de effectiviteit van de behandeling. Bij ruim een derde van de locaties kon men nog niet aantonen dat op vooraf vastgestelde momenten de effecten van de individuele behandeling gemonitord worden.

Medicatieoverzicht
In de ambulante ouderenpsychiatrie gebruiken patienten vaak verschillende geneesmiddelen tegelijk en hebben zij met verschillende behandelaren te maken. Juist dan is een volledig en actueel medicatieoverzicht van belang. Bij 32 van de 33 onderzochte GGZ-locaties beschikte men niet over een actueel en volledig medicatieoverzicht per patient, of was men niet zeker van de juistheid van de gegevens. Wel constateerde de inspectie dat behandelaren van de onderzochte locaties zich zeer bewust zijn van de risico’s en deze zoveel mogelijk proberen te beperken. Desondanks vraagt medicatieveiligheid dus om aandacht.

Vervolg
De inspectie vraagt van de instellingen dat zij aandacht besteden aan verbeteringen op deze onderwerpen en roept de brancheorganisaties op om dit te stimuleren. De komende jaren zal de inspectie deze onderwerpen gerichte aandacht blijven geven, onder andere in 2011 via toezicht op medicatieveiligheid in de GGZ.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen