Hypo’s op het werk: wel of niet een probleem?

Array

Onderzoek hypo’s op het werk: reactie Diabetes Fonds
Hoe lastig is het voor het werk als je een hypo krijgt, dus een aanval van lage bloedsuiker? Volgens Amerikaanse onderzoekers kost dat veel verzuimde tijd, en dus geld. Volgens het Diabetes Fonds ligt dit genuanceerder.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes is de bloedsuiker verlagen naar een normaal niveau. Maar soms zakt de bloedsuiker te veel. Dat heet een hypo. Mensen kunnen zich dan moe, slap en prikkelbaar voelen, moeite hebben met concentreren of zelfs flauwvallen. De meeste hypo’s zijn niet gevaarlijk en op tijd bij te sturen door meteen wat zoets te eten of drinken.

Te laat op het werk
Amerikaanse onderzoekers van The Brod Group en Health Research vroegen volwassenen met diabetes naar hun ervaringen met hypo’s en werk. Ruim veertienhonderd mensen in de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Frankrijk vulden een vragenlijst in. Uit het onderzoek blijkt dat krap twee van de tien mensen die onlangs een hypo hadden gehad op het werk daardoor bijna tien werkuren misten. En ruim twee van de tien mensen met een hypo buiten werktijd of ’s nachts kwamen te laat op het werk of konden een dag niet werken. De onderzoekers concluderen dat veel werktijd (en daardoor geld) verloren gaat vanwege hypo’s.

Geen concrete cijfers
Bert Kuipers, directeur van het Diabetes Fonds: “De resultaten van het onderzoek onderstrepen wat wij als fonds altijd zeggen; namelijk dat diabetes een ziekte is die grote impact kan hebben op het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat er aandacht blijft voor een goede behandeling, zodat we problemen als hypo’s zo veel mogelijk kunnen voorkomen.” Wel is een nuancering op zijn plaats. “We kunnen ons voorstellen dat de situatie in Nederland vergelijkbaar is, maar er zijn geen concrete cijfers om dit te onderbouwen. En ongetwijfeld geldt ook voor veel andere chronische ziekten dat er een invloed is op het arbeidsproces. Daarnaast geldt de resultaten slechts voor de minderheid; het merendeel van de ondervraagde mensen met hypo’s verzuimt géén werktijd.”

Preventie
Het Diabetes Fonds vindt dat hypo’s geen reden mogen zijn om mensen met een chronische ziekte als diabetes buiten het arbeidsproces te plaatsen. Wel is het belangrijk om te kijken hoe je als hier als werkgever goed mee om kunt gaan. Kuipers: “Want als mensen hun aandoening moeten verzwijgen, heeft dit vaak veel ergere gevolgen voor hun aandoening, bijvoorbeeld door het overslaan van medicatie.” Het onderzoek onderstreept nog eens hoe belangrijk het is om diabetes te voorkomen. “Het is een goede reden voor werkgevers om juist te investeren in preventie en bewegen als speerpunt van beleid op te nemen. Want we weten dat een beetje bewegen de kans op diabetes al met vijftig procent kan reduceren.”

Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds maakt zich sterk om diabetes en complicaties te voorkomen en te genezen. Om dat te bereiken zamelt het Diabetes Fonds geld in voor wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Het is hiermee de grootste financier van wetenschappelijk diabetesonderzoek in Nederland. Dankzij het Diabetes Fonds heeft het diabetesonderzoek in Nederland de afgelopen decennia een sterke impuls gekregen, waardoor nieuwe behandelmethoden snel binnen bereik van patienten worden gebracht. De inzet van de duizenden vrijwilligers en steun van particulieren en bedrijven is daarvoor onmisbaar.

Bron: Diabetes Fonds Nederland

Recente artikelen